Bela hiša poziva h koncu okupacije palestinskih ozemelj

Šef kabineta Bele hiše Denis McDonough je v ponedeljek opozoril Izrael, da se mora okupacija palestinskih ozemelj končati, kar je doslej največji zunanji izraz nezadovoljstva ameriške vlade s premierjem Benjaminom Netanjahujem in njegovimi dejanji pred zadnjimi volitvami, na katerih je s svojo stranko Likud ponovno osvojil največ glasov.

Zahodni breg Foto: Arhiv Pn
Zahodni breg Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > “Okupacija, ki traja skoraj 50 let, se mora končati,” je sporočil Denis McDonough in kritiziral predvolilno grožnjo Benjamina Netanjahuja o blokadi ustanovitve palestinske države. Netanjahu je po volitvah sicer skušal omiliti to napoved in zatrdil, da se izraelska politika do rešitve dveh držav ni spremenila, a mu administracija predsednika ZDA Baracka Obame ne zaupa.

“Ne moremo se pretvarjati, da teh izjav nikoli ni bilo oziroma da ne postavljajo pod vprašaj premierjeve zaveze za rešitev preko neposrednih pogajanj. Palestinci morajo imeti pravico, da živijo in si sami vladajo v njihovi suvereni državi,” je pred predstavniki liberalnega ameriškega proizraelskega lobija “J Street” dejal McDonough.

Netanjahu je ameriško vlado razburil s predvolilnim govorom pred obema domovoma ameriškega kongresa, v katerem je odločno nasprotoval pogajanjem o diplomatski rešitvi iranskega jedrskega vprašanja. Izraelski premier je prišel v Washington na povabilo kongresnih republikancev brez dogovora z Obamovo administracijo in predstavniki Bele hiše se zato z njim niso srečali.

McDonough je sicer zatrdil, da ne gre za osebne zamere. “Ameriška zaveza rešitvi dveh držav je temelj zunanje politike ZDA. To je bil cilj tako republikanskih kot demokratskih predsednikov in ostaja še naprej,” je dejal.

Netanjahu se je v ponedeljek izraelskim državljanom arabskega izvora opravičil za izjave pred parlamentarnimi volitvami, ki so potekale minuli teden. Kmalu pred zaprtjem volišč je izjavil, da izraelski Arabci prihajajo na volitve v trumah. Netanjahu se je v ponedeljek srečal s predstavniki teh “trum” in dejal, da se zaveda, da so bile njegove besede žaljive.

Vendar pa, kot je dejal, ni nameraval žaliti in se sedaj opravičuje. “Sebe vidim kot premierja vseh izraelskih državljanov, brez verskih, etničnih ali spolnih predsodkov,” je dejal, potem ko so ga doma in v ZDA začeli obtoževati rasizma.

Netanjahu je Washington razjezil tudi z izjavo, da dokler bo on vodil Izrael, palestinske države ne bo. Kasneje je dejal, da se njegova politika ni spremenila, torej da je še naprej zavezan rešitvi spora s Palestinci na način, ki predvideva neodvisno palestinsko državo.

STA


Najbolj brano