Avstrijski minister pozval k opustitvi načrta o prerazporeditvi beguncev

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je za današnjo izdajo nemškega časnika Welt am Sonntag dejal, da bi morala EU opustiti svoj “nerealističen” načrt prerazporeditve beguncev znotraj EU. Opozoril je, da lahko nestrinjanje glede načrta ogrozi kohezijo celotne EU, in poudaril, da številni begunci zavračajo premestitev v določene države.

Avstrijski zunanji  minister je pozval k opustitvi načrta o 
prerazporeditvi beguncev. Foto: STA
Avstrijski zunanji minister je pozval k opustitvi načrta o prerazporeditvi beguncev. Foto: STA

DUNAJ > Sebastian Kurz je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvaril tudi pred kritiziranjem madžarske vlade zaradi njene protibegunske drže. “Nevarno postane, ko nekatere države članice EU ustvarijo vtis, da imajo višje moralne temelje od drugih držav članic,” meni.

Madžarski volilci danes na referendumu odločajo o obveznih begunskih kvotah. Madžarski premier Viktor Orban je ob oddaji glasovnice dejal, da so ponosni, da kot prvi glasujejo o tem vprašanju. “Žal smo edini,” je dodal. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je opozoril, da Madžarska “igra nevarno igro”.

Glede na javnomnenjske raziskave ni dvoma, da bodo kvote zavrnili, je pa vprašanje, ali bo glasovalo več kot 50 odstotkov volilcev, kar je pogoj za veljavnost referenduma. Na njem volilci odgovarjajo na vprašanje “Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?”.

Po anketah je velika verjetnost, da bo glasovalo več kot 50 odstotkov od skupno osmih milijonov volilcev, povsem gotovo pa ni. Analitiki ocenjujejo, da bi bila manj kot 50-odstotna udeležba na referendumu poraz za Orbana.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki poudarjajo, da gre predvsem za poskus Orbana, da bi utrdil oblast.

STA


Najbolj brano