Avstralski premier pod pritiskom zaradi odlikovanja princa Philipa

Avstralski premier Tony Abbott se je znašel pod hudim pritiskom zaradi sporne odločitve, da bo soprogu britanske kraljice princu Philipu podelil naziv viteza. Abbott je danes izjavil, da ne razmišlja o odstopu.

Avstralski premier Tony Abbott se je znašel pod hudim pritiskom zaradi sporne odločitve, da bo soprogu britanske kraljice princu Philipu (na fotografiji) podelil naziv viteza. Foto: Wikipedia
Avstralski premier Tony Abbott se je znašel pod hudim pritiskom zaradi sporne odločitve, da bo soprogu britanske kraljice princu Philipu (na fotografiji) podelil naziv viteza. Foto: Wikipedia

SYDNEY > Avstralski premier Tony Abbott se je minuli teden odločil, da bo princu Philipu podelil red viteza Avstralije, s čimer je razjezil koalicijske partnerje in doživel posmeh v javnosti. Njegova vlada se že tako ali tako sooča s padcem priljubljenosti zaradi različnih spodrsljajev in varčevalnega proračuna.

Abbott je odlikovanje 93-letnemu vojvodi edinburškemu podelil ob državnem prazniku dnevu Avstralije. Priznal je, da se je o tem posvetoval zgolj z vodjo sveta reda Avstralije in generalnim guvernerjem, ki v Avstraliji predstavlja britansko kraljico. Obljubil je, da bo v prihodnje opravil širša posvetovanja.

Na vprašanje novinarjev, ali razmišlja o odstopu, je Abbott danes odgovoril, da ne, je pa priznal, da je “verjetno pretiraval pri odlikovanjih”. Zatrdil je, da je prava oseba za vodenje vlade. Nekatere ministre naj bi namreč prepričevali, da naj prevzamejo premierski položaj. V medijih se pojavljajo imena ministra za komunikacije Malcolma Turnbulla, zunanjo ministrico Julie Bishop in ministra za socialne službe Scotta Morrisona.

“Naj povem povsem jasno, leta 2013 smo bili izvoljeni, ker so Avstralci zavrnili kaos. In ne bomo jih potisnili nazaj v kaos,” je izjavil.

Abbottova liberalno-nacionalna koalicija je na oblasti od septembra 2013, a po zadnjih javnomnenjskih raziskavah zaostaja za opozicijskimi laburisti s 46 proti 54 odstotki. Anketa, objavljena v današnjem Sydney Morning Heraldu, je tudi pokazala, da bi vprašani na premierskem položaju raje videli vodjo laburistov Billa Shortna. Abbottu je podpora padla z 39 na 34 odstotkov, medtem ko je Shortnu zrasla na 50 odstotkov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano