Ameriški severovzhod zajelo že drugo snežno neurje v tednu dni

Severovzhod ZDA je v ponedeljek zajelo že drugo močno snežno neurje v tednu dni, ki je zahtevalo najmanj enajst življenj. Povzročalo je tudi težave na cestah in odpovedi poletov ter preložilo veliko slavje v Bostonu po zmagi ekipe New England Patriots v finalu ameriške nogometne lige Super Bowl.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

NEW YORK > Tako kot minuli teden je bilo tudi tokrat najhuje v Bostonu, kjer je po 60 centimetrih snega v prejšnjem neurju tokrat zapadlo še dodatnih 40 centimetrov, prav toliko kot v Chicagu. V predmestju Bostona je umrla ženska, ki jo je povozil snežni plug, v Toledu v ameriški zvezni državi Ohio je med kidanjem snega zaradi infarkta umrl policist, severno od mesta New York pri kraju Rye pa je prišlo do prometne nesreče, v kateri sta umrli dve osebi.

V mestu New York je zapadlo le okoli 15 centimetrov snega, vendar je povzročil velike preglavice na cestah in pločnikih. Zaradi okvare na tirih podzemne železnice so ljudje, ki so šli zjutraj na delo, skoraj tri ure obtičali na nadzemnem delu proge vlaka podzemne železnice številka 7. Nekdo je odvrgel dežnik na električni tir, zaradi česar je prišlo do kratkega stika, nato pa je proga zaledenela, ker ni bilo vlakov.

V Bostonu je župan Marty Walsh odpovedal za danes predvideno slavje in parado v čast zmagovalcev Super Bowla in jo prestavil na sredo. Ponovno je bil prestavljen tudi postopek izbire porotnikov v sodnem procesu proti napadalcu na bostonski maraton leta 2013 Džoharju Carnajevu.

Letališča v Bostonu, New Yorku in Newarku so v ponedeljek odpovedala 2900 poletov, čez noč pa je po vsem severovzhodu ZDA grozila velika nevarnost poledice. Sneg je bil v ponedeljek zjutraj najprej pomešan z dežjem in je zalil ceste ter pločnike, nato je zapadlo še več snega, čez noč pa so se temperature spustile globoko pod ničlo.

STA


Najbolj brano