Dogovor o Grčiji analitiki pričakujejo v “zadnji minuti”

Na evropskih borzah se je nov trgovalni teden začel z rahlo negativnim predznakom. Pred današnjim srečanjem finančnih ministrov območja evra o grški dolžniški krizi so vlagatelji previdni, pravijo borzni posredniki.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

LONDON > Iz sveta sicer prihajajo optimistične novice. Na Japonskem se je indeks Nikkei danes povzpel nad 18.000 točk in s tem na najvišjo raven po juliju 2007, v ZDA so indeksi nove rekordne vrednosti dosegli že v petek. “Najpomembnejša novica danes zjutraj: premirje v Ukrajini se spoštuje,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal nek borzni posrednik v Frankfurtu.

A vlagatelji so pozorni predvsem na dogajanje v zvezi z Grčijo. Danes se bodo finančni ministri območja evra v Bruslju pogovarjali o možnostih za rešitev grške dolžniške krize. Številni analitiki pričakujejo, da bo do dogovora prišlo šele v “zadnji minuti”, torej konec februarja, ko se izteče zdajšnji program pomoči.

Če bi dogovor glede Grčije dosegli že danes, bi bilo to za trge pozitivno presenečenje in bi zagotovo prispevalo k občutnemu porastu tečajev na evropskih borzah. Ker se v ZDA danes zaradi praznika ne bo trgovalo, se danes pričakuje razmeroma mirno trgovanje.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,21 odstotka in se giblje okoli 3440 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,16 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,12 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,07-odstoten padec.

Tečaj evra se v pričakovanju srečanja finančnih ministrov območja evra skorajda ne spreminja. Zjutraj je bilo treba za en evro v Frankfurtu odšteti 1,1418 dolarja, kar je podobno kot v petek. Evropska centralna banka je v petek določila referenčni tečaj evra pri 1,1381 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,51-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,18 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,58 odstotka.

Na Tajvanu so se delnice danes v povprečju podražile za 0,35 odstotka in v Južni Koreji za 0,04 odstotka. Borza v Avstraliji je trgovanje končala na v povprečju 0,24 odstotka višjih ravneh kot v petek.

STA


Najbolj brano