Znova spomin na vojne grozote

Spomin na tragičen dogodek 21. julija 1944, ko je kazenska enota SS na zverinski način mučila in pobila sedem mladih Rodičank in Rodičanov na poti z Artviž v domačo vas, že vrsto let pritegne veliko ljudi v ti brkinski vasi. Spominski dan s komemoracijo, pohodom in proslavo bodo obeležili v nedeljo.

Lani so osrednjo proslavo ob spominskem dnevu pripravili v 
Rodiku. Foto: Arhiv Pn
Lani so osrednjo proslavo ob spominskem dnevu pripravili v Rodiku. Foto: Arhiv Pn

RODIK, ARTVIŽE > Hrpeljsko-kozinska občina bo spominski dan obeležila v nedeljo. Ob 15.30 uri bo pri spomeniku NOB v Rodiku komemoracija, ob 16. uri pa se bo pričel skupinski pohod na Artviže. Osrednja proslava bo letos pri spomeniku NOB na Artvižah, pričela pa se bo ob 18. uri. Prireditev bo spremljal bogat kulturni program in poseben gost Drago Mislej - Mef.

Spominski dan občine Hrpelje-Kozina je sicer posvečen žrtvam maščevanja nemške okupatorske vojske, ki se je maščevala zaradi partizanskega miniranja nemškega vlaka v Rodiku. Na Kozini so Nemci ustrelili aktivista Stojana Šturma, v Hrpeljah partizana Jožeta Dobrilo, v Rodiku pa obesili aktivista Andreja Godino.

Naslednji dan so prišli po Marijo in Olgico Ivančič, ju skupaj s Pepco Bernetič odpeljali nad vas, Olgico ustrelili, Marijo in Pepco pa odpeljali v Nemčijo. Mladi iz Rodika so se umaknili k partizanom Istrskega odreda na Artviže. Ko so se vračali domov, jih je zajela skupina esesovcev. Nad njimi so se nečloveško znesli. Vsi padli iz Rodika, Olgica Ivančič, Silva Babič, Sergej Slavec, Albina in Sabina Race so pokopani v skupnem grobu, Joško Bradač iz Kačič pa v svoji vasi. Na Artvižah so Nemci požigali in ubili Alojza Slugo. Rodik je izgubil generacijo mladih.

TMV


Najbolj brano