Z novim letom dražji odvoz odpadkov

Novo leto je prebivalcem štirih občin, v katerih komunalne storitve opravlja Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana, prineslo višje cene na položnicah. Cena storitev se bo dvignila za dobrih 11 odstotkov. Razlog za to je zaprtje odlagališča pri Sežani, zaradi česar bodo morali ostanek odpadkov poslej odvažati na precej bolj oddaljeno odlagališče. Na katero, še ni znano, saj je najbližje, ljubljansko, precej drago.

V kraških in brkinskih občinah prebivalci pridno ločujejo odpadke, a bodo morali za njihov odvoz z novim letom kljub temu odšteti 
več. Ker je z novim letom njihovo odlagališče moralo zapreti vrata, bodo  prisiljeni  mešane frakcije, kosovne in azbestne odpadke 
odslej voziti precej dlje. Foto: Petra Mezinec
V kraških in brkinskih občinah prebivalci pridno ločujejo odpadke, a bodo morali za njihov odvoz z novim letom kljub temu odšteti več. Ker je z novim letom njihovo odlagališče moralo zapreti vrata, bodo prisiljeni mešane frakcije, kosovne in azbestne odpadke odslej voziti precej dlje. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA, KRAS > V sežanski občini bodo občani namesto 5,15 evra na osebo na mesec, kolikor so plačevali doslej, v novem letu plačevali 5,73 evra - cena se bo dvignila za 58 centov. V občini Hrpelje-Kozina je strošek do zdaj znašal 5,16 evra, po novem pa bo cena zrasla za 69 centov na 5,85 evra. V Divači bodo v novem letu plačevali za 72 centov višje položnice, s 5,25 evra se bo cena povzpela na 5,97 evra.

Različne cene zaradi amortizacije

Divačanom se je cena v primerjavi z vsemi ostalimi občinami najbolj povišala, komenske položnice bodo le za en cent nižje, in sicer bodo znašale 5,96 evra v primerjavi z lanskimi 5,33 evra.

Cene ravnanja z odpadki so sicer za vse občine enake, do razlik prihaja zaradi javne infrastrukture, saj imajo občine v lasti osnovna sredstva z različno vrednostjo, ki jih dajejo v najem podjetju. “Gre za amortizacijo občinskih sredstev, ki jih mi preko najemnine vračamo nazaj občinam,” je pojasnil Iztok Bandelj, direktor Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana.

Kljub dvigu cen pa ostajajo cene v teh štirih občinah najnižje med južnoprimorskimi občinami.

Odlagališče v Sežani zapira vrata

Da bo do podražitev leta 2016 prišlo, se je napovedovalo že veliko časa. “S 1. januarjem moramo zapreti odlagališče odpadkov v Sežani. Razlog se skriva v tem, da je vlada leta 2014 sprejela uredbo, s katero ukinja možnost odlaganja odpadkov na kraškem terenu. Naše okoljevarstveno dovoljenje se izteče konec leta,” je na sejah občinskih svetov decembra pojasnjeval direktor.

Pred leti so pričakovali, da s podaljšanjem veljavnosti dovoljenja ne bo težav, saj imajo na odlagališču dovolj prostora za vsaj še šest let, vendar so pravila jasna: “Po našem mnenju je to zaradi obvez do Bruslja. Država je sprejela relativno enostavno možnost in prepovedala odlagališča na kraškem terenu,” je še povedal Bandelj.

Sežansko odlagališče je hkrati tudi zadnje odlagališče na Primorskem, ki zapira svoja vrata.

Veliko sprememb

Za komunalo to pomeni dodatne stroške odvoza in obdelave odpadkov. Pri obdelavi odpadkov se obeta še ena sprememba. “Kar se tiče obdelave, se z novim letom zahteva še biološka stabilizacija - gre za postopke zaprtega kompostiranja,” je pojasnil Bandelj.

Konec leta na komunali sicer še niso vedeli, kam bodo letos vozili odpadke. Ljubljana in tamkajšnji nov center za obdelavo odpadkov je resda najbližji, vendar pa drag, zato bo sežansko podjetje po vsej verjetnosti odpadke vozilo na povsem drug konec Slovenije. Po neuradnih informacijah naj bi bila med možnimi rešitvami najverjetnejša Krško in Celje.

Razen cene ostaja sicer v vseh štirih občinah sistem zbiranja odpadkov enak kot doslej - zabojnike za ločene frakcije na ekoloških otokih bodo komunalni delavci praznili tedensko oziroma po potrebi pogosteje, zelene zabojnike za ostanek komunalnih odpadkov, ki jih imajo gospodinjstva doma, pa enkrat na mesec.

“Čemu smo širili odlagališče na Krasu?”

V Sežani so svetniki ob dvigu cen opozorili zlasti na sporno odločitev pristojnih za širitev odlagališča pri Sežani, ki so ga morali zdaj kljub posodobitvi zapreti.

V sežanski občini so odslej cene ravnanja z odpadki višje za 58 centov na osebo na mesec oziroma za 11,2 odstotka. Direktor Komunalno stanovanjskega podjetja Iztok Bandelj je povedal, da bodo na drugo odlagališče odvažali mešane frakcije, kosovne odpadke in azbestne odpadke: “V funkciji bodo ostali mlin, balirka in sortirnice, saj bomo, kar bomo odpeljali na odlagališče, prej balirali ter embalažo sortirali in tako znižali stroške odvoza, kosovne odpadke pa bomo morali razstaviti.”

Zaradi vsega tega bodo ohranili Cero (center za ravnanje z odpadki), ki ima tudi še petletno okoljevarstveno dovoljenje, in vsa delovna mesta v njem, kar je svetnik David Škabar ocenil za uspeh.

Enako Edi Fabjan, ki pa je ob tem izpostavil podatek, da v sežanski občini uporabniki pridno ločujejo odpadke, na kar kaže primerjava z ostalimi občinami. “Smo pa tudi prijetno presenečeni, da je razlika v ceni ravnanja z odpadki med prej in potem, ko bo treba odpadke odvažati na drugo deponijo, relativno majhna. Zato se sprašujem, zakaj smo sploh vlagali denar v vsa sežanska odlagalna polja, ki sedaj po zaprtju deponije ne bodo izkoriščena. Ne glede na državno uredbo bi nam namreč moralo biti jasno, da odlagališče odpadkov na Kras zaradi prepustnosti tal nikakor ne sodi, saj ogroža pitno vodo,” je sklenil Fabjan.

KOMEN > “Glede na to, da so občani občine Komen uspešni pri ločenem zbiranju odpadkov, si želimo, da bi izvajalec to upošteval pri določanju cene. Poleg tega imamo Cero in dobro infrastrukturo. Zato ni korektno, da imamo mi višjo ceno kot v Sežani,” je na zadnji decembrski seji, na kateri so komenski svetniki potrjevali nove cene ravnanja z odpadki, opozoril predsednik odbora za proračun in finance Danijel Božič. Direktor KSP Sežana Iztok Bandelj mu je odgovoril, da podjetje pri tem ne more veliko narediti, saj gre za amortizacijo osnovnih sredstev, ki se nato vrača v občino. Preprosto povedano: občina, ki je v komunalno infrastrukturo v preteklosti več vlagala, ima višjo amortizacijo.

Uredba v roke odvetnikov

V občini Hrpelje-Kozina so svetniki sicer soglašali z dvigom cen ravnanja z odpadki za 69 centov na osebo na mesec, a so imeli ob tem kar nekaj pripomb.

Peter Boršić (Za ljudi) je dejal, da je - glede na to, da se bo odlagališče v Sežani zaprlo - to ednina realna pot. Opozoril pa je, da bi morali bolj gledati na cikel odvažanja odpadkov in določene odpadke odvažati pogosteje ter razširiti tudi določene ekološke otoke. “Sredstva za zapiranje odlagališča v Sežani so že rezervirana, saj so občani ta znesek na položnicah plačevali že prej, tako da se s te postavke cena ravnanja z odpadki ne bo zvišala,” je dejal Boršić.

Ostro proti sprejetju elaborata pa je bil Robert Grk (lista Pečar), čeprav mu je na koncu vseeno namenil svoj glas. “Glasoval sem za, ker gre v bistvu za zakon in je pravzaprav vseeno, če smo svetniki za ali proti. Vendar se že tu zdi, da ni vse v najlepšem redu. Če je država nekaj že uzakonila, zakaj potem sploh potrebuje potrditev občinskih svetov,” je dejal Grk.

Sicer pa ga je pri vsem skupaj najbolj zmotilo, “zakaj mora država ukazovati, kam odlagati odpadke in to po dražji ceni. Vlada je sprejela pet zbirališč odpadkov, kamor mora po novem odlagati cela Slovenija. Zakaj?” Grka je zanimalo predvsem, kdo bo imel od tega koristi. “Ne more država nekoga predpisati, če lahko drugega dobim ceneje in z boljšo storitvijo. Zakaj ne smemo, denimo, sežigati odpadkov? Če bi bilo to mogoče, bi jih odpeljali v Trst, kjer bi bilo skoraj zastonj. To je kriminal in kraja običajnim ljudem, ki jim vsak evro veliko pomeni,” je dejal Grk.

Prav zaradi tega bo uredbo na lastne stroške dal v pregled in preučitev odvetnikom, da bi ugotovili, ali zakon res lahko predpiše takšno ravnanje.

PETRA MEZINEC, LEA KALC FURLANIČ, TINA MILOSTNIK VALENČIČ


Najbolj brano