Prodajajo vrtec v Sežani

Čigav bo pred tremi leti zgrajen vrtec Lehte v Sežani? Ker ga je Občina Sežana zgradila z oddajo stavbne pravice, je najprej postal last Kraškega zidarja, zdaj ga Abanka prodaja. A skrbi za malčke in starše so odveč, zagotavljajo na občini. Zaradi stečajne kolobocije bo občina celo plačala manj, kot bi Kraškemu zidarju.

Vrtec Lehte v Sežani gre v notarsko prodajo. Občine Sežana to ne skrbi, ker naj bi pristal v lasti Abanke, s katero se je že dogovorila za nižjo najemnino. Foto: Marica Uršič Zupan
Vrtec Lehte v Sežani gre v notarsko prodajo. Občine Sežana to ne skrbi, ker naj bi pristal v lasti Abanke, s katero se je že dogovorila za nižjo najemnino. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Avgusta 2011 so v Sežani obnovili tedanji vrtec z jasličnimi oddelki in ob njem dogradili nove igralnice. Enota Lehte, med domačini poznana tudi kot “vrtec pri mostu”, je sprejela 190 malčkov in rešila prostorsko stisko v vrtcih.

V Občini Sežana število otrok, ki obiskujejo vrtec, rahlo upada. Jeseni 2011, ko so odprli nov vrtec, je bilo v vrtce vključenih 589 otrok v 33 oddelkov (159 otrok več kot jeseni 2010). Lani je bilo za en oddelek otrok manj, za jesen pa Vrtec Sežana - glede na vpis - načrtuje le še 31 oddelkov, v njih pa okrog 500 otrok.

Posojilo v obliki stavbne pravice

Občina je rešitev za nove oddelke iskala kar nekaj let, tudi zato, ker za novogradnjo ni smela več najeti novih posojil. Zato je naložbo izpeljala z oddajo stavbne pravice Kraškemu zidarju. Ta je vrtec zgradil, v zameno pa poleg stavbne pravice za zemljišče pod njim dobil v last tudi stavbo vrtca.

Stroški Kraškega zidarja niso bili majhni. Z načrtovanih 2,9 milijona evrov so narasli na 4,8 milijona evrov. Ker se je Kraški zidar za gradnjo zadolžil, je končna vsota naložbe, skupaj s stroški financiranja, znašala kar 7,4 milijona evrov.

Občina Sežana bi Kraškemu zidarju plačala vrtec z najemnino v 14 letih, do leta 2025. Kraški zidar ji je namreč oddal v najem vrtec, opremo in zunanjo ureditev za 434.640 evrov letne najemnine in z 854.755 evrov poračuna leta 2025.

Če se bodo dogovori med Abanko in Občino Sežana uresničili, bo občina za najemnino plačala celo manj, kot bi odštela Kraškemu zidarju. Abanka je namreč pristala na 20-odstotno znižanje obroka, z dosedanjih 34.652 na 27.721 evrov. “To bo pomenilo 6930 evrov prihranka mesečno,” pojasnjujejo na občini, nižjo najemnino naj bi plačevali od oktobra dalje. Ker mora občina do avgusta 2025 odplačati še 131 obrokov, bi to pomenilo 907.891 evrov prihranka, so še izračunali. Poleg tega naj bi občina plačala tudi 259.343 evrov manj poračuna leta 2025, namesto predvidenih 854.755 le 595.411 evrov oziroma 30 odstotkov manj. Skupni stroški gradnje vrtca bi tako stali občino 1,167.235 evrov manj. “Če upoštevamo prvotno višino obroka najemnine, ki je znašal 37.896,64 evra, je mesečni prihranek kar 10.174,77 evra oziroma 26,84 odstotka,” so zadovoljni v občinski upravi.

Vrtec naprodaj

Toda slabo leto kasneje, 14. avgusta 2012, se je Kraški zidar znašel v stečaju. In sodišče je v postopku Abanki, pri kateri je Kraški zidar zastavil stavbno pravico, priznalo terjatev do Kraškega zidarja v višini 3,4 milijona evrov. Že februarja je Abanka napovedala, da bo kot upnik sprožila notarsko prodajo stavbne pravice, s tem pa seveda tudi vrtca. In zdaj je to napoved uresničila. Notarka je namreč v njenem imenu objavila javno vabilo k zavezujočemu dajanju ponudb. Rok za oddajo ponudb se izteče 22. septembra, izhodiščna cena pa znaša 2,4 milijona evrov.

Zapleti po stečaju Kraškega zidarja

V čigavi lasti se torej lahko znajde sežanski vrtec? Kaj to lahko povzroči vrtcu in malčkom? Na Občini Sežana zagotavljajo, da je strah odveč: “Občina Sežana je - upoštevajoč, da se stavbna pravica podeljuje za izgradnjo vrtca in da se izteče v letu 2025, že v Pogodbo o stavbni pravici, ki jo je sklenila s Kraškim zidarjem leta 2010, vnesla številne določbe s ciljem minimiziranja morebitnih tveganj, ki v času sklepanja pogodbe še niso bila realna,” so nam sporočili iz občinske uprave.

Sicer pa občina ni čakala na notarsko prodajo križem rok. Že oktobra 2012 je z odvetnikom Aleksijem Mužino začela pogajanja s stečajno upraviteljico Kraškega zidarja Simono Goriup in Abanko. Novembra istega leta je Kraškemu zidarju sporočila prenehanje stavbne pravice (zaradi insolventnoti Kraškega zidarja), zahtevala izbris stavbne pravice in v stečajnem postopku prijavila izločitveno pravico na vrtcu.

Ne glede na te zaplete Občina Sežana redno plačuje mesečne obroke najemnine za vrtec. Do tega tedna je tako odplačala 1,238.172 evrov obveznosti.

Bo lastnica Abanka?

Medtem so Občina Sežana, Abanka in Vrtec Sežana podpisali predpogodbo, ki določa pogoje najemnega razmerja za stavbno pravico v primeru, da bo po notarski prodaji imetnik stavbne pravice Abanka ali katera od njenih odvisnih družb. “V predpogodbi je navedeno, da se pravni položaj Občine Sežana in Vrtca Sežana zaradi sklenitve najemne pogodbe ne sme poslabšati,” zagotavljajo na občini.

Občina pa se je zavezala, da bo, če bo pogodba z novim lastnikom oziroma najemodajalcem vrtca takšna, umaknila tožbe proti Abanki in Kraškemu zidarju v stečaju. O odkupu vrtca pa ne razmišlja.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano