Veliko zanimanja za poceni počitnice

Medtem ko so šolarji nestrpno dočakali počitnice in se jim zdijo kar prekratke, so se jih starši, ki v bližini nimajo že upokojenih starih staršev (teh je zaradi zviševanja starosti ob upokojitvi vse manj) kar bali. Deset tednov je veliko, dopusta nima nihče toliko. Tudi to je verjetno eden od razlogov, da je letos na Krasu v počitniškem varstvu več otrok kot doslej.

Pravljice, delavnice, igre z žogo in še marsikaj pod streho, 
zunaj pa igre na prostem in kopanje v bazenu so dejavnosti, 
ki te počitnice kratkočasijo kraško mladež. Foto: Marica Uršič Zupan
Pravljice, delavnice, igre z žogo in še marsikaj pod streho, zunaj pa igre na prostem in kopanje v bazenu so dejavnosti, ki te počitnice kratkočasijo kraško mladež. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > ”Jaz sem bila prejšnji teden in bom še ta. Potem grem na morje,” je med skakanjem po zunanjem igrišču ob sežanski stari telovadnici povedala ena izmed 39 otrok, kolikor jih ta teden preživlja aktivne počitnice v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana. “Jaz bom pa tri tedne,” veselo odčeblja njena mala kolegica. “In kaj tu najraje počneta?” ju pobaram. “O, skoraj vse: rišemo, se igramo, gremo na bazen, igramo nogomet, izvajamo telovadbo. Ampak drugačno kot v šoli!” hitro pokaže nekaj njej najljubših vaj.

Prijave na letovanje še možne
Letos se je nekoliko zapletlo s prijavami otrok na letovanje v Pacugu za otroke do šestega razreda in v Poreču od sedmega razreda dalje z možnostjo koriščenja zdravstvenega regresa. Obe bosta zadnji teden v juliju, njuna polna cena znaša 295 oziroma 309 evrov, z zdravstvenim regresom pa 119 oziroma 134 evrov. A regres je mogoče uveljaviti le z zdravniškim potrdilom, zaradi odsotnosti zdravnic v sežanskem zdravstvenem domu pa ga mnogi niso utegnili pridobiti in so zato zamudili prijavo. “V MDPM smo zato prijave podaljšali in jih še vedno sprejemamo,” Ana Pangos poziva starše, naj se zglasijo v ambulanti.

Na zunanjem igrišču je skupina otrok z mentorico igrala ameriški nogomet (ali nekaj podobnega), v telovadnici je skupina deklic z žogo zbijala mentorja, tretja skupina je na blazini poslušala pripovedovalko pravljic, četrta je v kotu nekaj ustvarjala.

“Danes niso šli na bazen, sicer pa gredo skoraj vsak dan, saj jim po teh dejavnostih prav prija malo osvežitve. Res lepo, da je zavod za šport letos postavil bazen,” pove Ana Pangos, sekretarka Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana, ki organizira aktivne počitnice za otroke od prvega do četrtega razreda. “Letos je odziv na program aktivnih počitnic zelo velik. Prejšnji teden smo v njem v Sežani gostili 30 otrok, v tem tednu 39, za naslednji teden je prijavljenih rekordnih 45 udeležencev, za četrti teden pa 35,” našteje.

Za malčke skrbi deset mentorjev, ki načrtujejo različne vsebine, od ustvarjanja do športa in družabnih iger, upoštevajo pa tudi želje udeležencev. “Zelo radi obiskujejo trim steze in fitnes parke v Sežani in okolici, se pomerijo v štafetnih igrah, tekmujejo na atletski stezi, se zabavajo v odbojki na mivki, na izletih v naravo spotoma nahranijo še ribe v ribniku, živali v stari vasi in skozi igro raziskujejo skrite kotičke v Botaničnem parku,” pravi ena od mentoric, Janja Matko.

Vse dejavnosti so brezplačne, starši plačajo le kosilo, ki za pet dni stane 30 evrov.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano