V spomin: Mario L. Vilhar (1925-2014)

V redko katerem življenju se najde toliko raznolike in neusahljive ustvarjalnosti kot v življenju Maria L. Vilharja. Bil je novinar, slikar, kipar, medaljer, oblikovalec, ilustrator, karikaturist, popotnik, gledališki igralec, rezervni kapitan vojnega letalstva, častni član društva barmanov, ki nikoli ni pozabil na svoje rodne korenine.

Lepotam kraškega podzemlja (predvsem Postojnski jami) je v likovni umetnosti dal prav poseben pečat. Kot vsestransko dejavnemu ustvarjalcu mu tudi v letih po upokojitvi nikoli ni zmanjkalo energije za delo, saj je bil vedno prisoten in dejaven na več področjih. Ostajal je samosvoj umetnik mnogih talentov, neutrudni in po duhu mladeniško svež iskalec nenavadnega.

Mario L. Vilhar se je rodil v Velikem otoku pri Postojni v družini Firštovih. Zelo je bil ponosen na svojega očeta, slikarja in muzealca Lea Vilharja, ki mu je posvetil več spominskih razstav - zadnjo pregledno leta 2001, ob stoletnici njegovega rojstva - na Inštitutu za raziskovanje krasa v Postojni, tudi z odkritjem spominske plošče. Po njegovi zaslugi spominska plošča Leu Vilharju od leta 2012 obeležuje tudi Notranjski muzej Postojna.

Čeprav je bil umetnik Mario Vilhar dolga leta razpet med Piranom in Ljubljano, si je vedno vzel čas, da je obiskal svoje domače kraje na Postojnskem, kjer je tudi večkrat razstavljal. Med nepregledno velikim številom nagrad in priznanj, ki jih je prejel za svoje delo, se je pridružilo še priznanje častnega člana, ki mu ga je, v znak 60-letne umetniške ustvarjalnosti na temo podob podzemlja Postojnske jame, ob svoji 120-letnici delovanja podelilo Turistično društvo Postojna. Številne Vilharjeve slike so namreč raztresene po vsem svetu, kar gotovo predstavlja svojevrstno kulturno in turistično promocijo. Tako ena izmed slik potuje po svetovnih morjih na ladji Postojna, ena pa je bila, med drugimi, podarjena papežu ob njegovem obisku v Postojni.

Slikarskim upodobitvam naše kraške lepotice je Mario pridal tudi eno svojih pesmi. Mario Vilhar je tudi kot oblikovalec zapustil bogato dediščino.

POLONA ŠKODIČ


Najbolj brano