V divaški občini ni posluha za domače obrtnike

Divaški podjetniki z osnutkom občinskega prostorskega načrta (OPN) niso zadovoljni, radi bi namreč umestitev še ene obrtne cone, saj si zemljišč na obstoječih dveh zaradi visokih cen ne morejo privoščiti. Aktualno vodstvo Občine Divača si je zaradi neprisotnosti na obravnavi OPN prislužilo nekaj minus točk.

Osnutek novega občinskega prostorskega načrta Občine Divača je, tako je pokazala javna obravnava v sredo zvečer,  najbolj zmotil domače obrtnike iz zadruge Škorš. Ti  bi radi novo obrtno cono, kjer bi bile parcele po zanje sprejemljivih cenah, česar si Foto: Petra Mezinec
Osnutek novega občinskega prostorskega načrta Občine Divača je, tako je pokazala javna obravnava v sredo zvečer, najbolj zmotil domače obrtnike iz zadruge Škorš. Ti bi radi novo obrtno cono, kjer bi bile parcele po zanje sprejemljivih cenah, česar si Foto: Petra Mezinec

DIVAČA > Na javni razgrnitvi osnutka divaškega občinskega prostorskega načrta (OPN) je zavrelo že pred začetkom. “Ne bo župana? Potem pa nima smisla, da nadaljujemo,” so glasove in roke vzdigovali Divačani nekaj minut pred začetkom razprave.

Kritike na račun župana, občine (v imenu Občine Divača je sicer prišel v. d. direktorja občinske uprave Iztok Felicjan) in tudi strokovnega sodelavca pri pripravi OPN, Petra Basina, iz ljubljanskega urbanističnega zavoda, so med triurnim dogajanjem neprestano letele. Od svetnikov se je razprave udeležil le Alojz Mohorčič, nikjer pa ni bilo videti Matjaža Volka, predsednika občinskega odbora za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami.

Še tretja obrtna cona v Divači?

Najglasnejši so bili podjetniki iz obrtne zadruge Skorš, ki si že tri leta prizadevajo dobiti novo obrtno cono. V Divači sta že dve obrtni coni, Risnik in tako imenovana Krumpakova cona, obe sicer neizkoriščeni, ker je za domače podjetnike kvadratni meter parcele nedosegljivo drag, so povedali, ter da je ozemlje v rokah podjetij, ki cen ne spustijo. “Prodali ste nas tajkunom, za nas pa nič ni ostalo,” je bilo slišati iz jeznih ust podjetnikov. Pojasnil in odgovora jim ni dal nihče.

Podjetniki iz Skorša si želijo obrtno cono blizu avtoceste ob že obstoječi obrtni coni Risnik. Gre le za 28.000 kvadratnih metrov, ki pa se nahajajo na območju Nature 2000. Kako je ozemlje v neposredni bližini avtoceste lahko območje Nature 2000, kar so spraševali, ni znal pojasniti nihče.

Odvetnik obrtne zadruge Skorš Dragan Sikirica krivdo vali tudi na vnaprejšnjo vdanost občine. “Ko sem bral dopise, ste imeli v njih negativno stališče do vzpostavitve te cone. Če bi občina pokazala interes zanjo, bi bilo drugače,” je prepričan.

“Ne upoštevate naših želj”

Po mnenju Felicjana in Basina je malo možnosti, da bi tretjo obrtno cono zadruge Skorš umestili v osnutek OPN. “Lahko poskušamo, vendar se bojimo, da ni nobene možnosti,” sta dejala.

S takim odgovorom pa ljudje niso bili zadovoljni. “OPN bi moral upoštevati naše želje, naše potrebe, pa jih ne,” je bil kritičen podjetnik tiskar Jože Mljač, še bolj oster pa je bil obrtnik Milenko Šukalo: “Otroci so brezposelni, v občini je stanje kritično, vas pa nič ne zanima, da bi nam prisluhnili za vzpostavitev tretje obrtne cone.”

Iz razprave je postajalo jasno, da jih še bolj kot sam OPN moti odnos občine in politike. Na večletne roke pri čakanju odgovora občine glede lastništva določenih parcel v coni Risnik, kjer so divaški obrtniki želeli kupiti parcele, je najbolj glasno opozoril Mario Janežič, vendar ni bil edini.

Divaški OPN je, tako je povedal Felicjan, približno na polovici poti. Rok za pritožbe je do vključno 18. julija. Od sprejema prostorskih planov nekdanje Občine Sežana ni bilo nobenih sprememb, zato OPN predstavlja pomemben korak naprej. Kljub temu so temu novemu prostorskemu planu očitali tudi to, da vsebuje le lepotne popravke.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano