V Pivki bodo uprizorili spopad med partizani in nemški vojaki

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav bo danes ob 14. uri v Parku vojaške zgodovine v Pivki organiziralo dogodek z naslovom Osvoboditev Primorske 1945, v katerem bodo prikazali enega zadnjih vojaških spopadov med partizani in nemškimi enotami na naših tleh v drugi svetovni vojni, piše na spletni strani društva.

Prvo večjo uprizoritev v Sloveniji je v pivškem Parku vojaške 
zgodovine leta 2007 izvedlo prav društvo Triglav. Predstavili 
so spopad med ameriškimi in nemškimi enotami, ki bi se 
najverjetneje odvil ravno na tem območju, če bi se zavezniki 
izkrcali v Istri. Foto: Par Vojaške Zgodovine
Prvo večjo uprizoritev v Sloveniji je v pivškem Parku vojaške zgodovine leta 2007 izvedlo prav društvo Triglav. Predstavili so spopad med ameriškimi in nemškimi enotami, ki bi se najverjetneje odvil ravno na tem območju, če bi se zavezniki izkrcali v Istri. Foto: Par Vojaške Zgodovine

PIVKA > Uprizarjanje vojaških bitk je v tujini že dobro razvito, pri nas pa so se takšni dogodki začeli šele pred nekaj leti. Prvo večjo uprizoritev v Sloveniji je v pivškem Parku vojaške zgodovine leta 2007 izvedlo prav društvo Triglav. Predstavili so spopad med ameriškimi in nemškimi enotami, ki bi se najverjetneje odvil ravno na tem območju, če bi se zavezniki izkrcali v Istri.

Društvo se od takrat trudi vsako leto uprizoriti podoben dogodek. Ker letos mineva 70 let od zmage nad fašizmom in konca druge svetovne vojne, so se odločili, da bodo prikazali enega zadnjih vojaških spopadov med partizani in nemškimi enotami na naših tleh. Več kot 100 nastopajočih v popolni bojni opremi bo s pomočjo raznovrstne vojaške tehnike in bogate pirotehnike pričaralo spopad izpred 70 let.

Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev bo parkiranje možno tudi pri Vojašnici Pivka, od koder bo do prireditvenega prostora vozil brezplačni avtobus. Obiskovalce naprošajo, naj svoj prihod načrtujejo že okoli 13. ure.

Pred bitko si bo mogoče ogledati stojnice z vojaško tehniko, uniformami, opremo in orožjem iz tistega časa ter “poklepetati s pripadniki obeh vojskujočih se strani”.

Če bi si obiskovalci želeli ogledati tudi razstave in zbirke Parka vojaške zgodovine, bo muzej odprt med deseto in 18. uro. Vstopnina znaša štiri evre, za mlade do 15 let je vstop prost.

STA


Najbolj brano