“Težko? Kje pa! Lepo mi je, ko pomagam!”

1283 zavitkov dragocene življenjske tekočine je lani darovalo 729 krvodajalcev iz občin Divača, Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen. Območno združenje Rdečega križa Sežana se je za neprecenljivi prispevek za ljudi jubilantom zahvalilo na četrtkovi prireditvi v Hrpeljah.

Na Krasu in v Brkinih je 729 krvodajalcev. Tisti z okroglim številom darovanj so se v četrtek zbrali v Hrpeljah. 

 Foto: Andrej Gustinčič
Na Krasu in v Brkinih je 729 krvodajalcev. Tisti z okroglim številom darovanj so se v četrtek zbrali v Hrpeljah.  Foto: Andrej Gustinčič

HRPELJE > “Za leti 2014 in 2015 jih je kar 197,” je povedala sekretarka območnega združenja Rdečega križa Sežana Dora Sedmak. In vsak med njimi ima ima svojo zgodbo.

“Na začetku je bila radovednost, nato pa se človek navadi. Ko minejo trije meseci, že kar nekaj manjka in greš. Vmes tudi vidiš koga, ki se bori za življenje in si vesel, da lahko pomagaš,” pravi Danilo Hvala z Bogega, z 90 odvzemi krvi letošnji rekorder za polno darovano kri na območju sežanskega združenja RK.

V združenju so posebej ponosni na dve ženski z visokima jubilejema, kar je redkost, saj so do nedavnega ženske lahko darovale kri le do 60. leta. “Zelo mi je žal, da ne morem biti več krvodajalka. Od 18. leta sem bila, tako kot moj oče, mama in sestra,” pove Malči Miklavec, ki je kri darovala nič manj kot 70 krat. “Če mi je bilo kdaj težko? Ne, kje pa! Pogosto sem tudi pomagala pri delitvi malice, spotoma pa dala še kri. Lepo mi je, ko pomagam,” doda.

Po njenih stopinjah stopa tudi Nadja Mahnič, ki je doslej s krvjo pomagala že 60 krat. Enako število humanih gest ima za seboj enajst moških krvodajalcev, šest jih je kri dalo že 70 krat, dva, Darko Brezovec iz Hrpelj in Lucijan Švagelj iz Štanjela, pa 80 krat. Krvno plazmo, ki jo je moč darovati večkrat letno, pa je Simon Pirjevec daroval že 130 krat, Dragomir Mali dvestokrat in Radivoj Gregorič 210 krat.

Krvodajalka jubilantka (kri je darovala 30 krat) je tudi Saša Likavec Svetelšek, predsednica OO RK Sežana in hrpeljsko-kozinska županja, ki je gostila četrtkovo slovesnost. Za lep program pa so na njej poskrbeli Kvartet trobil in komorna skupina Brkinske godbe 2000, učenci osnovne šole iz Hrpelj ter humoristka Erna Stantič. MUZ


Najbolj brano