Teran gre na evropsko sodišče

Evropski poslanec Franc Bogovič je na sejo današnjega odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja uvrstil tudi predlog za zadržanje delegirane uredbe evropske komisije o spremembi uredbe, ki vinarjem iz hrvaške Istre dovoljuje uporabo imena teran na etiketi. Odbor dvomesečnega podaljšanja ni izglasoval.

 Foto: Tina Čič
Foto: Tina Čič

BRUSELJ > Delegiran akt bo tako stopil v veljavo čez natanko en teden, ne pa čez dva meseca, kot je želela Slovenija. Na ministrstvu in v civilni iniciativi že napovedujejo tožbo.

“Iz prakse je znano, da je zelo težko zbrati kvalificirano večino v parlamentu, ko je že sprejeta odločitev evropske komisije. Smo pa se čutili dolžni, da s teranom povezano problematiko predstavimo poslancem,” je po glasovanju povedal Franc Bogovič.“Hrvaška v času pristopnih pogajanj ni odprla tega poglavja, lahko bi ga. Bojim se, da s tako izjemo odpiramo pandorino skrinjico. Zaščita produktov je temelj evropske skupne kmetijske politike,” je med samo razpravo povedal Bogovič.

Hrvaška poslanka Marijana Petir je pozdravila odločitev komisije in poudarila, da so hrvaški proizvajalci v nezavidljivem položaju in imajo na račun Slovenije visoke gospodarske stroške.

Za odziv smo po glasovanju povprašali še Tanjo Strniša, generalno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. “Izid glasovanja nas ni presenetil, saj bi bilo težko pričakovati, da bi evropski poslanci glasovali proti odločitvi evropske komisije,” je povedala in dodala, da zgodbe ni konec, saj se na ministrstvu že pripravljajo na tožbo pred evropskim sodiščem.

Podobno razmišlja tudi Marjan Colja, predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite terana: “Razočarani smo nad vlogo evropske komisije v tem primeru, saj je njen predstavnik pozval poslance, kako naj glasujejo. Zahvalil pa bi se tudi evropskih poslancem, ki so nam prisluhnili.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano