Sivka je letos nekoliko pohitela

Topla pomlad in vroče poletje sta kot nalašč za sivko, ki letos, glede na prve požete snope, kaže dobro letino. Kako vse jo je mogoče izkoristiti, so na festivalu sivke konec tedna v Ivanjem Gradu prikazali gojitelji sivke s Krasa. In privabili številne obiskovalce iz vseh koncev Slovenije, ki so se pripeljali tudi z avtobusi.

Na polju so si obiskovalci lahko nabrali šopek sivke.
Na polju so si obiskovalci lahko nabrali šopek sivke. 

IVANJI GRAD > V teh dneh je Ivanji Grad res obarvan v vijolično in v njem diši po sivki, saj pridelovalci začenjajo z žetvijo. “Lavandula angustifolia je delno že požeta; to kar je za šopke in za čaje. Za destilacijo pa bo na vrsti prihodnji teden, saj morajo biti vsi cvetovi odprti. Nato bo sledila še lavandula intermedia za eterična olja. O letini lahko za zdaj rečem le, da je zgodnja, da je za kak teden ali dva pohitela,” pravi Jure Medvedšek, ki ima na Bučevi domačiji posajenih kakih 23.000 sadik sivke in je eden večjih pridelovalcev na Krasu.

Pravo delo na polju in destilarni se torej šele začenja. “Začeli smo tako, da smo za festival imeli prvo žetev, a smo hitro ugotovili, da oboje istočasno ne gre, saj je z enim in drugim preveč dela,” je še povedal ob stojnici z lično zloženimi sivkinimi izdelki. Teh v Ivanjem Gradu ni manjkalo, kupiti je bilo mogoče mila, mazila, balzame, tonike, eterična olja, masažna olja, čistila, prašek za perilo, okraske, likerje, dišave in celo sivkin sladoled.

Tadeja Rodman iz Komna je prodajala svoje punčke s sivko. “Pred desetimi leti sem ostala brez službe in sem se začela ukvarjati s tem. Ne morem sicer samo od tega živeti, sem pa zadovoljna, da si lahko pomagam. S prodajo sem zadovoljna. To je zame sanjski praznik, tu se lepo počutimo, je umirjeno, sodelujem že peto leto,” je povedala.

Na sosednjem dvorišču so uredili destilarno. “V spodnji del kotla natočimo vodo, nad njo na mrežo napolnimo sivko, skoznjo in nato skozi kondenzator - ta je povsem nov, saj so nam starega ukradli - gre para, ki se spet utekočini in tako dobimo sivkin hidrolat ter olje,” je ob kotlu postopek opisal Stojan Korošec, ki goji sivko v okolici Divače. Za liter eteričnega olja mora skuhati od 50 do 60 kilogramov sivke, če je to na primer hvarska budrovka, ki je bogata z olji. Angustifolie pa potrebuje štirikrat do petkrat več. “Vsak kotel kuhamo dobro uro, moramo pa sivko destilirati v petih urah zatem, ko jo požanjemo,” pravi o napornem delu, ki jih čaka v prihodnjih dneh in tednih žetve.

Na poljih so si obiskovalci lahko ogledali, kako ročno in strojno žanjejo sivko, sami pa so si lahko nabrali šopek. Lahko so se naučili, kako splesti venček, se udeležili delavnic izdelave mila in dezodoranta, predavanj o zdravilnih zeliščih, klekljarske delavnice in še marsičesa. HELENA RACE


Najbolj brano