Še en ustavni ne vladi

Ustavno sodišče je ponovno zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna. Vlada je namreč tudi v drugem poskusu podala nepopolno zahtevo. Vsebinsko pa se sodišče o (ne)zakonitosti odloka iz leta 2011, s katerim je Občina Postojna začela nadomestilo zaračunavati tudi za območje Počka, torej ni izreklo.

Vadbišče Poček Foto: Lori Ferko
Vadbišče Poček Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Vlada je zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložila že leta 2013, a jo je ustavno sodišče kot nepolno prvič zavrlo prejšnji mesec, saj vlada takrat ni predložila dokaza o tem, da je pristojno ministrstvo Občini Postojna posredovalo predhodno opozorilo o neustavnosti odloka. Vlada je zato poskusila še enkrat, a je sodišče njeno vlogo kot nepopolno spet zavrglo, ker tokrat ni vsebovala tudi podpisa vložnika. Vlada je sicer v drugo spet vložila fotokopijo zahteve, ki jo je ustavno sodišče že zavrglo, k zahtevi pa je tokrat priložila listino o izpolnjevanju z zakonom določenih pogojev za vložitev zahteve, a jo je opremila z žigom “kopija enaka izvirniku”, na kateri je fotokopiran podpis generalne sekretarke prejšnje vlade.

Vlada odloku nasprotuje, ker naj bi bil po njeni razlagi Poček kot območje za potrebe ljudske obrambe oproščen plačila nadomestila in ker si je postojnska občina z njim “zagotovila nesorazmerno visok prispevek iz državnega proračuna”, pol milijona evrov na leto. Postojnska občina nasprotno vztraja pri zakonitosti odloka. Prav tako je za povzročeno škodo zaradi nezakonite odločitve finančne uprave o neodmeri nadomestila za leta 2013, 2014 in 2015 vložila tožbo in jo pred dnevi na prvi stopnji tudi dobila. Ker se je državno pravobranilstvo pritožilo, sodba še ni pravnomočna in izvršljiva. VRŽ


Najbolj brano