Raspopović: “Razmišljamo etno, živimo moderno”

Tako je Svetozar Raspopović, predsednik društva Kraševci za Kras, strnil vodilo letošnjega 45. Praznika terana in pršuta v Dutovljah. V dvodnevno dogajanje bodo uvedli kar nekaj novosti, a kljub temu bodo črpali iz tradicije preteklih prireditev.

Svetozar Raspopović Foto: Jaka Jeraša
Svetozar Raspopović Foto: Jaka Jeraša

DUTOVLJE, SEŽANA > Na razpis za izvajalca poletnih prireditev Praznik terana in pršuta in praznika Občine Sežana je prispela le ena prijava.

Organizacija poletnih prireditev gre tako v roke društva Kraševci za Kras, so nam potrdili na sežanski občinski upravi. Občina bo za obe prireditvi, tokrat je prvič iskala izvajalca za oba dogodka skupaj, društvu nakazala dobrih 19.000 evrov.

Cilj je vsekraški praznik

Priprave na Praznik terana in pršuta pa se že pričenjajo.“Želimo si ustvariti vsekraški praznik. K sodelovanju bomo povabili vse kraške krajevne in vaške skupnosti, društva ter ponudnike iz Slovenije in Italije. Ocenjujemo, da se bodo predstavili na vsaj 45 stojnicah,” je dejal Svetozar Raspopović. In dodal: “Prostor bomo ponudili tudi manj poznanim vinarjem in manjšim pridelovalcem pršuta, ki so bili sedaj zapostavljeni.”

Dvodnevna prireditev bo, tako kot doslej, na vikend , v dneh okoli 15. avgusta. Vstop na prizorišče bo brezplačen. Nova ekipa bo uvedla možnost nakupa degustacijskega listka za deset evrov, s katerim bodo lahko obiskovalci kupili liter terana, dobili pa bodo tudi 200 gramov pršuta.

Prašiči za kmetijo, sod za vinarja

Letos bodo v ospredju nagrade. Nagrada za najbolj urejeno živinorejsko kmetijo bo deset prašičev, najbolj urejena vinogradniška kmetija pa bo prejela dva soda za tisoč litrov vina, izdelovalci najboljšega voza pa tisoč evrov. Na prizorišču se bo na žaru vrtel tudi vol. ”Po starem slovanskem običaju so ob največjih slavjih ljudje skupaj uživali meso velikih živali. Obred je služil za povezovanje ljudi prek hrane,” je še pojasnil priznani gostinec.

Društvo Kraševci za Kras z jutrišnjim podpisom pogodbe sprejema tudi organizacijo občinskega praznika konec avgusta. A njihov predsednik ne skriva, da je na prvem mestu Praznik terana in pršuta, zato bo kot podizvajalec občinski praznik po vsej verjetnosti pripravil dosedanji organizator sežanskega praznovanja, podjetje Media Team. “Praznik terana in pršuta smo pred leti že organizirali. Takrat smo uvedli kar nekaj sprememb, iz ponudbe smo recimo umaknili čevapčiče, a na žalost med ponudniki ni bilo pravega zanimanja. Upam, da bo novi ekipi uspelo,” je povedal David di Davide iz Media Teama. Potrdil je, da bodo prevzeli organizacijo občinskega praznika. Upajo, da bo program podoben kot prejšnja leta, saj je kos pogače, ki ga občina namenja za praznik, vse manjši.

Predsednik dutovskega društva TD Kras Branko Kjuder je z razpletom zadovoljen: “Program je zastavljen sveže, je zanimiv in prijeten za obiskovalca. Stara tradicija pa še vedno ostaja.” Dutovsko društvo bo pri izvedbi Praznika terana in pršuta ponudilo pomoč. “Organizirali bomo pohod po Teranovi poti, postavili predvidoma dve razstavi, sodelovali pri povorki, priredili večer opernih arij in poskrbeli, da bo Bunčetova domačija aktivna,” je naštel.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano