Proračun je varčen, a tudi ambiciozen

Občina Hrpelje-Kozina bo do desetega marca sprejela proračun za dve leti. Predloga obeh proračunov sta javno razgrnjena v prostorih občine in na spletni strani, občani nanju lahko podajo pripombe do šestega marca. Zaradi znižane povprečnine so morali pri nekaterih postavkah varčevati, za poravnavo dolgov, ki jih je pustil prejšnji župan, pa so najeli posojilo.

Svetniki Občine Hrpelje-Kozina so v četrtek zvečer brez posebnih pripomb potrdili predlog proračuna za dve leti, iz katerega pa je uprava izvzela postavko za gradnjo  doma starejših občanov Borov gozd. Investicijo, ki je   je sicer vredna osem Foto: Lea Kalc Furlanič
Svetniki Občine Hrpelje-Kozina so v četrtek zvečer brez posebnih pripomb potrdili predlog proračuna za dve leti, iz katerega pa je uprava izvzela postavko za gradnjo doma starejših občanov Borov gozd. Investicijo, ki je je sicer vredna osem Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE, KOZINA > “Če bomo imeli pri proračunu težave zaradi povprečnine na prebivalca, ki jo je znižala država, bomo znižali odhodke, posebno kapitalske; zaradi nižje povprečnine bo v letu 2015 približno 100.000 evrov manj prihodkov. Ker pa smo zvišali nadomestilo uporabe stavbnega zemljišča, se bo v občinsko blagajno steklo približno 270.000 evrov več. Porabili jih bomo za investicije,” je na predsinočnji seji občinskega sveta poudarila hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. Proračuna sta “težka” približno šest milijonov.

Zaradi dolgov več varčevanja in dodatno posojilo

Županja je še dodala, da so se za poplačilo neporavnanih obveznosti, kar so “podedovali” od prejšnjega župana Zvonka Benčiča Midreta, najeli 300.000 evrov posojil, sicer je bil dolg približno 600.000. Predlog proračuna za 2015 je torej, tako županja, obremenjen z delom višine neplačanih računov iz predhodnih let, zato je morala uprava določene zneske vključiti v proračun.

“Na srečo nam je uspelo pokriti minus, smo pa morali biti zato pri letošnjem proračunu toliko bolj varčni,” je izpostavila. Predvidevajo, da se bodo prihodnje leto zadolževali predvsem za investicije. Za plačilo posojil iz prejšnjih let bodo uspeli plačevati glavnice, v letu 2015 so za to predvideli 118.600 evrov. Svetelškova je še opozorila, da je sprejemanje proračuna za dve leti bolj učinkovito in racionalno, morebitna odstopanja bodo urejali z rebalansom.

Potem ko je navedla nekaj znižanj (50.000 evrov manj za plače javnim uslužbencem, 14.000 manj za občinsko glasilo, za javno razsvetljavo 30.000 evrov manj, za urejanje okolice in zelenic 13.000 evrov manj), je poudarila, da niso posegali v denar za socialne transferje - enkratne denarne pomoči za reševanje stisk, plačilo stroškov odvoza smeti, programe centra za socialno delo, subvencije in podobno. Ohranili so tudi višino denarja za ljubiteljsko kulturo, gasilstvo, športa in turizem, denarja za pospeševanje kmetijstva pa bo celo nekoliko več.

Pozor pri kadrovanju

Občinski svetnik Liste Pretresi Vasja Ivančič je opozoril: “Morebiti bi kazalo biti posebej pozorni tudi pri načrtovanju kadrovanja. Da si ne delamo fiksnih stroškov z zaposlovanjem za nedoločen čas, ampak se poslužujemo zaposlovanja, vezanega na mandat župana.” Izpostavil je še vsoto 11.000 evrov za politične stranke, za katero so tudi nekateri drugi menili, da bi jo bilo bolje znižati, saj v občinskem svetu delujeta le dve stranki, liste pa so iz financiranja izvzete.

Varčevanju navkljub so si v hrpeljsko-kozinski občinski upravi v letu 2015 zadali izpeljati nekaj pomembnih projektov. Med njimi je svetnik Peter Valenčič (SDS) pohvalil predvsem načrtovanje energetske sanacije osnovne šole, ureditev ceste v obrtno cono ter umeščanje severne obvoznice, opozoril pa je še, naj si občina čim bolj prizadeva pridobivati projekte za črpanje evropskega denarja, posebno projekte, kot so energetske sanacije. Sicer meni, da je proračun ambiciozen. Peter Boršič (Lista Za ljudi) je v proračunu pogrešal denar za dokončanje vodovoda v Tubljah, “na kar krajani čakajo že deset let” in izpostavil, da je treba prednostno poskrbeti za širitev pokopališča v Hrpeljah.

Doma upokojencev (še) ne bo

Županja je opozorila na projekt doma starejših občanov Borov gaj: “Iz proračuna smo ga izločili, ker je prevelik zalogaj in ker so se razmere na področju oskrbe starejših spremenile. Rabimo dom za naše občane, ne pa za tuje goste, zato razmišljamo, da bi zemljišče, predvideno za gradnjo varovanih stanovanj, prodali.”

Projekt gradnje doma so premaknili v načrt razvojnih programov za leti 2017 in 2018.

Kopica načrtov

Sicer nameravajo v občini prihodnje leto izdelati študije za obnovo mestnega trga na Kozini in okolice knjižnice, pripraviti projekte za ureditev športnega parka v bližini šole, za kanalizacijsko omrežje Kozina sever in za vaški dom na Kovčicah, za gradnjo vrtca v Materiji ter za energetsko sanacijo in nadzidavo prizidka ob šoli. Izvedli bodo tudi energetsko sanacijo telovadnice.

Občina pa bo vlagala v ureditev Slavniške ceste, Jagodne ulice v Hrpeljah, poti Hotična-Mrše, gradnjo pločnika v Materiji in ureditev tržnice na Kozini. Pred vrati je ureditev krajinskega parka Glinščica, v načrtih so tudi gradnja vaškega doma v Krvavem Potoku ter ureditev komunalne infrastrukture in podhoda v vasi Brgod. “Nujna so tudi vlaganja v vodooskrbo v Hotični, Mršah, Brezovici in Ostrovici ter v vodooskrbo Krasa in Istre,” je še dodala županja.

Občina Hrpelje-Kozina je uvedla tudi javno blagajno, kjer bodo občani lahko plačevali nekatere položnice brez provizije, ki jo bo plačevala občina.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano