Prevladala je strokovnost, ne politične barve

Na zadnji občinski seji v hrpeljsko-kozinski občini so imenovali člane komisij in odborov občinskega sveta. Karte so se po mnenju nekaterih premešale nepošteno, a odgovorni to zanikajo.

 Foto: STA
Foto: STA

HRPELJE, KOZINA > Za razliko od Divače in Sežane so v Občini Hrpelje-Kozina že imenovali člane desetih odborov. Nekatere je zmotilo, da so dobili mesto v njih celo člani strank, ki se niso prebile v občinski svet, na primer SMC; pa tudi, da je lista Za Ljudi dobila le dve mesti, Lista Pečar (ki je pred volitvami podprla kandidatko Sašo Lokavec Svetelšek iz SD) pa kar deset, čeprav sta na volitvah poželi skoraj enak rezultat - 215 oziroma 217 glasov. Podobno se je zgodilo Listi Pretresi, za katero je volil le odstotek manj volilcev kot za SD, a je dobila v odborih le sedem sedežev, SD pa kar 15.

Predsednik komisije za volitve in imenovanja Denis Čermelj poudarja, da so predloge za člane v odbore obravnavali tako, da so iskali širši konsenz, predvsem pa je bilo prvo vodilo sestaviti odbore na podlagi strokovnosti članov. Zato so v odbore imenovali tudi zunanje člane, da so le dobili za posamezna področja podkovane ljudi. “Res je, da najbrž vsi niso bili zadovoljni s svojo zastopanostjo v odborih, vendar smo se trudili čim bolj upoštevati želje vseh svetnikov, ne nazadnje smo izbor vsi potrdili na občinskem svetu,” še dodaja Čermelj.

Za predsednike, ki imajo v odborih vplivno funkcijo, so bili imenovani Irena Stropnik (SD) v odboru za finance, Peter Boršić (Lista Za ljudi) na čelo odbora za negospodarstvo in javne službe, Peter Valenčič (SDS) kot predsednik odbora za gospodarstvo in varstvo okolja, odbor za prostorsko planiranje bo vodil Matej Dodič (SD), za obmejno sodelovanje Robert Grk (Lista Pečar), Iris Pečar (Lista Pečar) bo vodila odbor za turizem, Vasja Ivančič (Pretresi) bo imel še vedno prvo mesto v odboru za mladino.

Predsednik statutarno-pravne komisije je Valter Fabjančič (Lista Izvir), uredniški odbor občinskega glasila vodi Jadran Šturm, predsednica nadzornega odbora pa je Janja Babič (SD). Nasledila je Ireno Stropnik, ki je v občinskem svetu zasedla mesto Saše Svetelšek Likavec, saj je bila ta izvoljena za županjo.

LKF


Najbolj brano