Povezuje vnuke in dedke

V 60 letih delovanja se je v Pihalnem orkestru Divača izmenjalo več kot 300 glasbenikov. Sedaj jih je 53 in še vedno so dober zgled medgeneracijskega sodelovanja, s številnimi nastopi pa poživljajo tako domača kot tudi tuja kulturna prizorišča.

Pihalni orkester Divača je svojo 60-letnico obeležil s slavnostnim koncertom v Kosovelovem domu.

 Foto: Bogdan Macarol
Pihalni orkester Divača je svojo 60-letnico obeležil s slavnostnim koncertom v Kosovelovem domu.  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA, DIVAČA > “Pred našo zvesto publiko smo nastopili s koncertnim programom, v katerega smo uvrstili naše najboljše točke. Te smo naštudirali v zadnjih letih za različne posebne potrebe, od novoletnih nastopov do tekmovanj,” je povedal dirigent Pihalnega orkestra Divača Boris Benčič.

Na slavnostnem koncertu ob 60-letnici so na velikem odru Kosovelovega doma v soboto preigrali skladbe A Little Concert Suite, Boj med ljubeznijo in sovraštvom, Ivanhoe, The lord of the rings in Resplendent Glory. Aplavzu številnih poslušalcev so se zahvalili še z dodatno skladbo Ponosni nase. “Razlogov za ponos je več: od tega, da je bilo v naših vrstah v vseh letih več kot 300 članov; da je starostni razpon 53 sedanjih članov od 10 do 80 let in da ob dobrih medgeneracijskih odnosih nimamo skrbi s podmladkom; do tega, da imamo v orkestru sedem akademskih glasbenikov, enega študenta, štiri, ki se pripravljajo na akademijo in dva dijaka umetniške gimnazije,” je dodal Benčič.

Na koncert so zaslužnim podelili priznanja. Poleg Gallusovih značk za pet in deset let ljubiteljskega glasbenega udejstvovanja sta dva člana dobila Zlato Gallusovo značko za 20 let, peterica pa si je za 30 let dela pripela zlata jubilejna priznanja.

“Veliko nam pomeni tudi Zlato priznanje, ki ga je Javni sklad za kulturne dejavnosti podelil društvu. Njihova utemeljitev, da smo kot najstarejši orkester na Krasu in v Brkinih tu pustili močno sled, ki sega tudi na Obalo, nama z dirigentom daje spodbudo za nadgradnjo dela naših predhodnikov,” je povedal Dobrivoj Subić, društveni predsednik od leta 2010.

Skupaj s Pihalnim orkestrom Koper nameravajo ustanoviti stočlanski “super orkester”, ki bo v začetku junija izpeljal prav posebno primorsko turnejo od Kobarida do Sežane in Kopra.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano