Poplave onesnažile vodno zajetje

Poplave v zaledju Malnov so ponovno opozorile na veliko ranljivost edinega vodnega vira za skoraj 22.000 uporabnikov občin Postojna in Pivka. Dotrajana vodarna poplavnemu valu s Cerkniškega, ki je s seboj prinesel onesnaženje, ni bila kos. Na sprejem še vedno čaka tudi uredba o vodovarstvenem območju.

V bazenih v vodarni v Malnih, kjer so manjšo motnost opazili že prejšnji četrtek, zaradi kritičnega povečanja pa prekuhavanje odredili v ponedeljek, je bila voda rjava Foto: Arhiv Kovoda
V bazenih v vodarni v Malnih, kjer so manjšo motnost opazili že prejšnji četrtek, zaradi kritičnega povečanja pa prekuhavanje odredili v ponedeljek, je bila voda rjava Foto: Arhiv Kovoda

POSTOJNA > Izmerjena motnost vode v Malnih pri Planini, ki sicer v normalnih razmerah dosega 1 do 5 NTU (nefelometrične turbidimetrične enote), je v ponedeljek presegla do sedaj najvišjo izmerjeno vrednost 24 NTU in je znašala kar 127 NTU. “Gre za izjemno visoko vrednost, ki bi jo ustrezen vodovodni sistem sicer lahko očistil, vendar zmogljivost vodarne Malni tem razmeram ne zadostuje, saj je pretok do zajetja preobilen in sistem čiščenja zato v takih primerih ni dovolj zmog-ljiv,“ je povedal vršilec dolžnosti direktorja Kovoda David Penko.

Vodo je zaradi motnosti do preklica treba prekuhavati tudi v ilirskobistriški občini, in sicer iz vseh treh sistemov - Knežak, Ilirska Bistrica in Podstenjšek. Direktor Komunale Igor Maljevac je včeraj povedal, da se stanje sicer izboljšuje, a bodo pred preklicem opravili ponovne analize.

Voda v vodarni je bila včeraj, ko je bil prvi in najbolj onesnažen poplavni val s Cerkniškega mimo, sicer že čistejša, a v pričakovanju novih padavin se Penko ni želel prehitro veseliti. Ukrep obveznega prekuhavanja bo veljal do preklica, ko bo akreditiran laboratorij potrdil neoporečnost vode in to povsod v 300 kilometrov dolgem sistemu.

Upajo, da bo vlada držala besedo

Ob zadnjem velikem onesnaženju leta 2012, ko je sicer prišlo tudi do onesnaženja s paraziti, so sistem nadgradili z UV modulom za dodatno dezinfekcijo vode, ki je doslej zadostil potrebam ustreznosti pitne vode, za tokratne razmere pa se je izkazal kot prešibak.

Rešitev bo načrtovana celovita prenova vodarne z vgradnjo sistema ultrafiltracije v okviru drugega dela projekta Čista Ljubljanica. Kot je znano, je projekt že pripravljen, izvajalci pa pravnomočno izbrani, a se je zapletalo pri vladni odobritvi. Nova vlada pa je prav pred nekaj dnevi vendarle sprejela sklep, s katerim podpira prednostno izvedbo enajstih okoljskih projektov v novi finančni perspektivi, med njimi tudi projekta obnove vodovoda Postojna-Pivka.

Takoj, ko smo prejeli obvestilo o obveznem prekuhavanju, smo vse otroke opozorili, da voda iz pipe ni pitna. Vodo lahko pijejo iz posebnega pitnika, v kuhinji pa lahko vedno dobijo tudi čaj ali prekuhano vodo,“ nam je o njihovem odzivu povedala Darja Debevec, pomočnica ravnateljice v Osnovni šoli Miroslava Vilharja Postojna. Posebne ukrepe v takšnih razmerah sprejmejo tudi v postojnski porodnišnici. Odpovejo na primer porode v vodi, novorojenčke umivajo le s sterilno fiziološko tekočino, za pripravo umetnega mleka uporabljajo ustekleničeno vodo, ki jo še dodatno prekuhajo, mame in osebje si razkužujejo roke…

Upam, da bo obljubo držala in da bomo v roku treh do štirih mesecev prišli do odločb in začeli z izvedbo,“ je dejal pivški župan Robert Smrdelj, ki si je s postojnskim kolegom Igorjem Marentičem že ogledal stanje na terenu.

Penko pa je ponovno opozoril tudi na odgovornost države za čimprejšnje sprejetje uredbe o vodovarstvenem območju za vodna telesa vodonosnikov območja Postojne in Cerknice, ki se že predolgo odmika. Kje je uredba obtičala, smo včeraj vprašali tudi ministrstvo za okolje in prostor, a na odgovor še čakamo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano