Pomembni za celoten Kras

Ne le za zadrugo, obnova je pomembna za celoten Kras, se je večkrat slišalo na včerajšnjem odprtju novih in obnovljenih prostorov sežanske zadruge Vinakras. Na otvoritvi je spregovoril tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je povedal, da je vojna za teran pri koncu.

Otvoritveni trak so prerezali (od leve proti desni): direktor Vinakrasa 
Marjan Colja, kmetijski minister Dejan Židan in predsednik zadruge 
Egon Rebec.
Otvoritveni trak so prerezali (od leve proti desni): direktor Vinakrasa Marjan Colja, kmetijski minister Dejan Židan in predsednik zadruge Egon Rebec. 

SEŽANA > “Na začetku tega boja smo bili osamljeni. Niste imeli popolne podpore slovenskih vinarjev,” je v svojem govoru povedal minister Dejan Židan. Tudi politične podpore sprva ni bilo. “V tem času nam je uspelo večjim državam dokazati, da je grožnja teranu tudi grožnja njihovim interesom,” se je še spomnil Židan. Večina obnovljenih prostorov je namenjena turističnemu razvoju, na katerega stavijo v zadrugi. “Z današnjim dnem so cilji, ki smo si jih zastavili pred devetimi leti, končno izpolnjeni,” je povedal direktor Marjan Colja, njegovo sporočilo je bilo jasno: brez turizma ni napredka.

Usmeritev zadruge podpira tudi njen predsednik Egon Rebec, ki je prepričan, da je to edini način, da obdelovalcem vinogradov omogočijo cene odkupa grozdja, s katerimi bodo lahko ohranili obdelovalne površine na Krasu.

Zadrugi je čestital tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. “V Sloveniji imamo kar nekaj uspešnih družinskih vinarjev, a veliko večino grozdja še vedno odkupujejo zadruge,” je povedal.

Župan občine Sežana Davorin Terčon je poudaril, da je obnova v zadrugi Vinakras pomemben prispevek za celoten Kras in napovedal, da bodo še naprej podpirali razvoj kmetijstva in vinogradništva.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano