Počivalšek podpira združitev kobilarne in hotelov

Vlada naj bi se do konca leta odločila, kakšno razvojno pot bo začrtala v Lipici, ki jo že dlje časa pestijo hude finančne težave, predvsem njenega hotelirsko-gostinskega dela. Tako je včeraj po obisku kobilarne napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Sam podpira ponovno združitev kobilarne s turističnim delom pod skupno streho javnega zavoda.

Včeraj je minister Zdravko Počivalšek  v Kobilarni Lipica 
preveril potek obnovitvenih del. Novinarjem je pojasnil svojo 
vizijo  razvoja te kulturne, zgodovinske in turistične destinacije.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj je minister Zdravko Počivalšek v Kobilarni Lipica preveril potek obnovitvenih del. Novinarjem je pojasnil svojo vizijo razvoja te kulturne, zgodovinske in turistične destinacije.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > “Na ministrstvu ocenjujemo, da je razvojno gledano za Lipico edina prava pot enovita organizacija, ki bo pod eno streho na tej lokaciji združevala javni zavod kobilarno in turistični del, vendar bo osnova lipicanec in kulturnozgodovinski spomenik kobilarna,” je včeraj po obisku kobilarne pojasnil minister Zdravko Počivalšek.

Hoteli morajo pomagati kobilarni

In dodal, da ta vizija temelji še na prepričanju, da bo moral gospodarski del Lipice, ki je organiziran pod družbo Lipica turizem, zaslužiti toliko denarja, da ga bo lahko en del odstopil tudi javnemu zavodu Kobilarna Lipica. “Do sedaj je bila situacija obratna, a mi verjamemo, da se da to izpeljati,” je poudaril Počivalšek. Svojo vero v tak uspeh je podkrepil s številkami obiskov kobilarne v preteklih letih v primerjavi za zadnjimi časi, ko izgubam oziroma nezasedenosti hotelsko-gostinskega dela navkljub obiski naraščajo.

Vlada se mora torej čim prej poenotiti in odločiti, katero pot bo v Lipici ubrala. Na tej točki resorni minister v kobilarni Dejan Židan in Počivalšek stojita na nasprotnih bregovih, saj Židan podpira razvoj kobilarne in njenega poslanstva, to je vzrejo lipicancev in konjeništvo, hotele in gostinstvo pa vidi zgolj kot dopolnilno, spremljajočo dejavnost, ki bi morala kobilarni plačevati celo rento.

Počivalšek je včeraj omenil še vmesno oziroma tretjo možnost, ki jo zagovarja Slovenski državni holding (SDH) - ustanovitev dveh ločenih podjetij, vendar bi si dejavnosti v Lipici razdelili tako, da bi Lipica turizem skrbela za trženje obeh.

Židana, kot odgovornega ministra, včeraj v Lipico ni bilo, ker je bil na službeni poti na Kitajskem, kamor je krenil večer prej, približno v času, ko so z gospodarskega ministrstva medije obvestili o Počivalškovem obisku kobilarne.

Zakona ne bi bilo treba spreminjati

Sicer pa gospodarski minister zanika, da bi z morebitno ponovno pripojitvijo gospodarske družbe Lipica turizem k javnemu zavodu Kobilarna Lipica kršili zakonodajo in določila računskega sodišča (RčS). Slednje je namreč v preteklosti ostro opozorilo na nedopusten preliv denarja iz javnega zavoda v Lipico turizem. “Računsko sodišče ni tisti igralec, ki bo odločal o tem, kaj se bo v Lipici zgodilo. RčS ima pravico in bo vedno ocenjevalo naše poteze, mi pa se bomo potrudili, da bodo skladne s pričakovanji RčS,” je dodal prvi mož gospodarskega ministrstva. O hipotezi, da naj bi država (oziroma SDH) kot lastnica Lipice turizma slednjo dokapitalizirala, saj ji grozi stečaj, je Počivalšek dejal: “V tem trenutku ne bom govoril o dokapitalizaciji, kajti usoda Lipice turizma je povezana z odločitvijo vlade o smeri razvoja Lipice kot celote.”

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano