Petino sadik posadili na Postojnskem

Vseslovenski akciji Zveze tabornikov Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije se je v soboto pridružilo tudi približno 100 prostovoljcev, ki so pogozdovali v bližini Slavine pri Postojni. Na opustošenem območju, velikem kot štiri nogometna igrišča, so posadili skoraj 6000 sadik bukve, ki je doma v tukajšnjih gozdovih.

Sodelavec zavoda za gozdove je skupini udeležencev, ki se je zbrala na goloseku v bližini Slavine, dajal navodila za pravilno zasaditev  novih dreves bukve Foto: Veronika Rupnik Ženko
Sodelavec zavoda za gozdove je skupini udeležencev, ki se je zbrala na goloseku v bližini Slavine, dajal navodila za pravilno zasaditev novih dreves bukve Foto: Veronika Rupnik Ženko

SLAVINA >Zelo smo zadovoljni, da so se v velikem številu odzvali predvsem naši najmlajši taborniki skupaj z družinami. Želeli smo, da so del te pozitivne zgodbe in da posadijo svoja drevesa, da se bodo lahko v prihodnjih letih vračali v “svoj” gozd,” je poudarila Nina Kapelj, načelnica postojnskih tabornikov Rod kraških viharnikov. “Z otroci smo se že v okviru naših srečanj pogovarjali o drevesih, zakaj so pomembna in zakaj je treba gozdu včasih tudi pomagati. Zelo me je ganilo, ko je ena od najmlajših udeleženk dejala, da je v gozdu veliko kisika in da prišla sadit drevesa, ker si želi, da bi vsi ljudje na svetu lažje dihali,” nam je dejala Kapljeva.

Žledolom je poškodoval približno dva milijona dreves na 600.000 hektarih. Poškodovanih je 51 odstotkov gozdnih površin Slovenije. S pogozdovanjem je treba obnoviti 900 hektarov, kar predstavlja površino 1300 nogometnih igrišč. Za obnovo enega hektara je potrebnih od 3000 do 5000 evrov.

To lokacijo smo izbrali, ker gre za eno najbolj poškodovanih območij na Postojnskem, obenem pa je za družine z otroci tudi lahko dostopna,” pa je pojasnil Frenk Prelec, vodja odseka za gojenje in varstvo gozdov na postojnski enoti zavoda za gozdove. Poškodovan smrekov gozd so zaradi nevarnosti škodljivcev skoraj povsem posekali, namesto smreke pa tokrat zasadili bukev. Samo na območju postojnske enote zavoda je predvideno, da naj bi v prihodnjih letih sadike zasadili še na 300 hektarih, za vsak hektar pa je potrebnih 2500 do 3000 sadik. Še ena podobna akcija, za katero taborniki sredstva zbirajo prek SMS donacij (en evro za eno sadiko), bo sledila prihodnjo pomlad.

Tudi na Srednjem se je zbralo 25 prostovoljcev, posadili so približno 1500 od 1800 predvidenih sadik. Na Križni gori je sadike zasajalo 15 prostovoljcev, v zemljo so jih vkopali 750, 250 jim jih je ostalo. Delo so namreč zaradi dežja morali prekiniti, v Cerknem pa zaradi slabega vremena niso niti pričeli s sadnjo. Preostanek sadik bodo posadili prihodnji teden v dogovoru z lastniki parcel.

VRŽ


Najbolj brano