Ovir za prenovo vodovoda ni več

Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko je izdala dolgo pričakovano odločbo o sofinanciranju prvega sklopa projekta oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice. Do konca leta 2017 bodo celovito prenovili in dogradili obstoječi dotrajan primarni vodovodni sistem ter prenovili še glavno vodarno na območju občin Postojna in Pivka. Projekt, težak več kot 30 milijonov evrov, bo eden največjih v občinah v zadnjem obdobju. Z njim bo zagotovljena varnejša vodooskrba za 22.000 prebivalcev obeh občin.

 Foto: Stana Zavadlav
Foto: Stana Zavadlav

POSTOJNA, PIVKA > Služba Vlade za razvoj in kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori projektu oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice - prvi sklop je namenjen reševanju problematike oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka.

Gre za projekt, ki sta ga občini načrtovali že dlje časa. Prvotno je bilo predvideno, da bo evropski denar ta projekt prejel že v okviru prejšnje finančne perspektive, a je nato zaradi drugačne vladne razdelitve denarja izpadel, čeprav je bil že pripravljen in izvajalci pravnomočno izbrani, kar za nekatere druge odobrene projekte ni veljajo.

“V pričakovanju odločbe - danes je še nismo prejeli, upam, da jo dobimo jutri - smo na občinah seveda zelo veseli, da se je zadeva premaknila naprej. Na to smo čakali dve leti. Ogromno dodatnega truda je bilo potrebnega za prilagoditve vloge, ki je bila spisana že za prejšnjo perspektivo in smo jo zdaj morali popraviti. Ministrstvo je sicer naredilo nekaj bližnjic, ki so zelo pripomogle k temu, da je odločba že zdaj, drugače bi še trajalo,” je včeraj vladno odločitev komentiral Urban Pinter z Občine Postojna. Da je pozitivno presenečen, saj so odločbo pričakovali šele proti koncu leta, pa nam je dejal tudi pivški župan Robert Smrdelj in poudaril, da gre za “ogromen in zahteven projekt,ki pa bo končno omogočil zagotovitev stabilnega in varnega sistema vodooskrbe za obe občini”.

Izvajalci podaljševali garancije

Občini, ki sta izvajalce izbrali že pred časom, bosta zdaj lahko z njimi tudi podpisali pogodbe. “Do zdaj smo prosili izvajalce, da redno podaljšujejo ponudbe in bančne garancije za resnost ponudb, tako da imamo še zdaj veljavne vse njihove ponudbe,” je Pinter povedal, da izvajalci, kljub dodatnim stroškom, od projektov zaradi njihove velikosti niso odstopili. Z deli bi lahko začeli predvidoma že oktobra. Javno naročilo je sicer razdeljeno v tri glavne sklope, ki obsegajo prenovo vodarne v Malnih ter rekonstrukcijo cevovodov v občinah Postojna in Pivka.

V vodarni ultrafiltracija

Vodarna bo nadgrajena z novo tehnologijo ultrafiltracije in ogljenimi filtri, kar bo po Pinterjevih besedah omogočilo ukinitev redne uporabe klora, predvsem pa bistveno izboljšalo varnost vodooskrbe. Zaradi zastarelosti sistema, obenem pa tudi velike ranljivosti vodnega vira so morali v zadnjem obdobju občani ob večjih onesnaženjih vodo večkrat prekuhavati.

V sklopu projekta bodo rekonstruirali in dogradili dotrajano primarno omrežje, kjer so izgube zdaj približno 50-odstotne. Najprej povezavo od vodarne do glavnega vodohrana na Soviču in nadaljevanje proti novemu zbirnemu objektu v Zalogu, kamor se bo priklopila tudi nova povezava iz vodarne Korotan, ki bo s projektom, skupaj z nanoškimi viri, ponovno vključena v sistem vodooskrbe. “Korotan bo služil predvsem kot rezervni vodni vir, ki ga zdaj Postojna nima. Z njim bi ob redukcijah lahko vodooskrbo zagotavljali za nekaj dni,” je poudaril Pinter.

Vodovod tudi na Bujah in Šilentabru

Rekonstruirali bodo tudi transportni vodovod proti Pivki. V občini Pivka je bil po županovih pojasnilih del vodovoda v naseljih Pivka in Petelinje že rekonstruiran v sklopu izgradnje kanalizacije. Zdaj pa bo prišla na vrsto še preostala primarna mreža v občini - vodovoda od Pike proti Zagorju in od Pivke proti Košani ter izgradnja druge faze vodovoda na Bujah in na Šilentabru.

Za projekt, vreden več kot 30 milijonov evrov, ki naj bi bil zaključen do jeseni 2017, bosta občini prejeli 90 odstotkov državnega in evropskega denarja.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano