Od brinjevca do nešpljevega likerja

34 vzorcev žganj in 33 vzorcev likerjev je prispelo na drugo ocenjevanje, ki sta ga pripravili društvi pridelovalcev brkinskega slivovca in kraškega brinjevca v sodelovanju s sežansko kmetijsko svetovalno službo.

Med 67 prispelimi vzorci žganj in likerjev niti pri enem komisija ni našla  napak, zato so prav  vsi  njihovi pridelovalci prejeli priznanja. Foto: Olga Knez
Med 67 prispelimi vzorci žganj in likerjev niti pri enem komisija ni našla napak, zato so prav vsi njihovi pridelovalci prejeli priznanja. Foto: Olga Knez

SLOPE > Kar dva dni je komisija, ki so jo sestavljali Milena Štolfa, Srečko Horvat, Danijela Volk, Aleks Dariž in Mirjam Furlan, ocenjevala 67 prispelih vzorcev. “Pohvalno je, da letos nismo zasledili napak pri žganjih in likerjih in zato so vsi vzorci prejeli priznanja. Proizvajalci so upoštevali navodila in znajo kuhati. To pa je tudi sad večletnega strokovnega izobraževanja, ki ga v okviru sežanske Kmetijsko svetovalne službe izvajamo na območju Brkinov in Krasa,” je povedala predsednica komisije, sicer tudi vodja sežanske enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Bera ocenjenih likerjev je bila zelo pestra, saj so bili med njimi tudi liker iz ameriškega slamnika, bezgov in nešpljev liker, med žganji pa je največja pozornost seveda veljala obema paradnima konjema Krasa in Brkinov - slivovcu in brinjevcu.

Na slavnostni razglasitvi rezultatov na Turistični kmetiji Pri Filetu so podelili 43 zlatih, 19 srebrnih in pet bronastih priznanj. Med dobitniki je bil tudi dolgoletni čebelar Zvonko Sedmak iz Klanca pri Kozini, ki je na ocenjevanje prinesel kar sedem vzorcev likerjev, doma pa jih ima še več. Za vseh sedem je prejel visoka priznanja, najbolj pa se je razveselil dveh šampionov za medeni liker s propolisom in liker iz žižol z medom, ki sta prejeli najvišjo oceno, 20 točk. “Že 51 let sem čebelar in član sežanskega, koprskega in postojnskega čebelarskega društva,” je povedal čebelar, ki mu tako pri čebelarjenju kot tudi pri pripravi likerjev pomaga žena Vida.

OK


Najbolj brano