O lekarni z mediacijo

Potem ko je upravno sodišče vnovič razsodilo, da bi ministrstvo za zdravje moralo verificirati postojnsko enoto Lekarne Ljubljana, na ministrstvu ne vztrajajo več, da po njihovem mnenju nezakonite enote ne bodo verificirali. Ministrica zdaj pravi, da se obe strani pogovarjata o sporazumni rešitvi.

Marjan Sedej Foto: Barbara Reya/Finance
Marjan Sedej Foto: Barbara Reya/Finance

LJUBLJANA, POSTOJNA > Na ministrstvu za zdravje so v zvezi s sporno postojnsko enoto Lekarne Ljubljana po vnovični razsodbi upravnega sodišča, ki je ministrstvu naložilo izpeljavo verifikacije, stopili korak nazaj. Če so po prvi razsodbi trdili, da “nezakonite” enote ne morejo verificirati, so zdaj pripravljeni na sporazumno rešitev.

Ministrstvo ni izgubilo postopka na upravnem sodišču, zadeva je vrnjena v ponovno odločanje. Pravni zastopniki obeh strani se pogovarjajo o možnostih za sporazumno rešitev tega spora. V ponedeljek so se že sestali in po mojih informacijah pogovori napredujejo tako, da bosta obe strani zadovoljni in sem glede tega optimistična. Do odločitve zadeve ne morem podrobneje komentirati,“ je včeraj povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in dodala, da naj bi v primeru dogovora obe strani umaknili vse tožbe.

Upravno sodišče je namreč zapisalo, da ministrstvo v postopku verifikacije preverja in odloči le o ustreznosti kadrov, prostorov in opreme ter zalogi in vrstah zdravil, ne odloča pa o tem, ali lahko lekarna, ki jo je ustanovila ena občina, opravlja oziroma razširi svojo dejavnost tudi na območje druge občine, kar je jedro spora. Slednje bi bilo lahko kvečjemu predmet drugega postopka.

Za direktorja Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja je že druga sodba upravnega sodišča dokaz, da pravna država vendarle obstaja in da je pravica nad samovoljo posameznih uradnikov na ministrstvu. “Trdno sem prepričan, da bo po nedvoumnem navodilu upravnega sodišča z vso skrbnostjo in vso poštenostjo ukrepalo tudi ministrstvo,” je včeraj povedal za Primorske novice.

Glede razhajanja obeh strani v tolmačenju očitno nedorečenega zakona o lekarniški dejavnosti o (ne)zakonitosti postojnske enote, s katero je Lekarna Ljubljana posegla na območje Kraških lekarn, pa Sedej pravi: “O tem obstajajo pravna menja najuglednejših pravnih strokovnjakov. Zakonodaja nikjer ne govori, da je prepovedano, da na območje, kjer deluje nek zavod, pride drug zavod. To je samovoljna razlaga nekih uradnikov.

Ni pa Sedej včeraj nedvoumno odgovoril, ali bodo tudi v primeru sporazumne rešitve spora vztrajali pri odškodninskih tožbah proti posameznim uradnikom ministrstva v višini 2,5 milijona evrov zaradi poslovne škode, ker lekarna v Postojni že več kot eno leto ne more normalno opravljati svoje dejavnosti. “Skrbno in z normalno človeško komunikacijo je treba sodbo upravnega sodišča pozitivno razrešiti v prakso, potem pa se bomo odločili, kako naprej,” je dejal.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano