Nova ekipa s proračunom stare

Postojnski svetniki so pohiteli in še pred koncem leta sprejeli proračun za leto 2015, da bi omogočili nadaljevanje investicij. “Pragmatično” so ga podprli tako koalicijski svetniki, čeprav v bodoče pričakujejo boljšega in drugačnega, kot tudi opozicijski svetniki, ker gre pač za proračun bivše ekipe.

Postojnski župan z ekipo bo v prihodnjem letu v glavnem nadaljeval s projekti, ki jih je zastavil že prejšnji župan.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski župan z ekipo bo v prihodnjem letu v glavnem nadaljeval s projekti, ki jih je zastavil že prejšnji župan.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Gre za proračun bivše ekipe, ki ga je vložil novi župan. Škoda, da se slepimo. Veliko je investicij, ki tečejo in so sofinancirane z evropskim denarjem, zato je prav, da ga sprejmemo še letos. Stvari v preteklih letih so bile dobro pripravljene. Če bodo tudi v bodoče tako, bo dobro,” je svojo podporo proračunu izrazil Zvonko Černač (SDS). Hkrati je izrazil pričakovanje, da bo župan čim prej predstavil tudi dolgoročno štiriletno usmeritev, ki bo vsebinsko opredeljena in finančno ovrednotena.

Podžupan Branko Milharčič je pojasnil, da so razmišljali tudi o tem, da bi postavili zelo drugačen proračun. “Toda glede na časovni okvir bi bilo to neodgovorno, zato smo bili pragmatični in smo ta proračun samo nekoliko dopolnili.” Koalicijski svetniki so namreč izrazili pričakovanje po drugačnih razvojnih usmeritvah.

Več denarja za društva

Proračun je pripravljala stara ekipa. Na eni strani je dober, na drugi slab. Slab v delu, ki nadaljuje prakso od prej, dober pa, ker nakazuje tudi spremembe v pravo smer. Povečujejo se na primer sredstva za društvene dejavnosti, za kar je bil že skrajni čas,” je ocenil Samo Vesel (Lista za mlade).

Tudi svetnica Erika Dekleva (SMC) je proračun sicer podprla, a ji ni bil povsem všeč, ker nadaljuje le s preteklimi programi. “V bodoče želim in pričakujem, da bo odražal vizijo zdajšnjega župana. Krožišča in fasade namreč ne vodijo v razvoj občine.

Vsakemu je resda treba nekaj dati, toda občina bi morala bolj izhajati iz dejanskih prioritet,” pa je ocenila Tea Konrad (TeK za napredek) in opozorila na slabo stanje občinskih cest. “Več sredstev bi bilo treba nameniti obnovi, sploh če vemo, da je urejena infrastruktura povezovalna žila gospodarstva. Tudi za turizem so namenjena premajhna sredstva, če želimo res graditi turistično prihodnost mesta. Nikjer ni niti predvidene obnove Tržaške ceste,” je dejala.

Pričakujejo ureditev urgence

Več svetnikov je zmotila tudi zelo majhna postavka za načrtovano prenovo neustreznih prostorov nujne medicinske pomoči pri zdravstvenem domu Postojna. Boštjan Udovič z občinske uprave je pojasnil, da je v skladu s tripartinim dogovorom med občinama ustanoviteljicama (Postojna in Pivka) in zdravstvenim domom, dolžna manjkajoča sredstva zagotoviti občina Pivka. Ta namreč zaradi likvidnostnih težav ni sodelovala pri energetski sanaciji zdravstvenega doma, zato nova investicija odpade nanjo. Toda nekateri so že izrazili bojazen, ali bo občina Pivka, ki proračuna še ni sprejela, ta delež sposobna zagotoviti, zato so predlagali, naj župan pripravi predlog, kako izvedbo investicije zagotoviti tudi sicer.

Največ za komunalo

Proračun sicer predvideva 19,5 milijona evrov in 19,1 milijona odhodkov, od tega investicijskih za 8,2 milijona. Ti v veliki meri zajemajo nadaljevanje že začetih investicij. Ena največjih postavk je tako rekonstrukcija in povečava centralne čistilne naprave, ki je že v fazi gradnje in mora biti zaključena do konca novembra. Prav tako se bo nadaljevalo urejanje komunalne in cestne infrastrukture Prestranek-Matenja vas-Rakitnik. V letu 2015 pa je s sofinanciranjem iz sredstev koncesije Postojnske jame predvidena ureditev komunalne opreme v Rakitniku (430.000). V proračun je umeščena tudi nadgradnja vodovodnega sistema Postojna-Pivka, čeprav projekt še nima odločbe o sofinanciranju, ki bi omogočila pričetek gradnje. Med večjimi naložbami je tudi rekonstrukcija osnove šole in vrtca Planina.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano