Padavine se bodo okrepile

Poplavna območja na področju Koritnic, Bača in Knežaka se ohranjajo. Povečani pretoki potokov upadajo, pretoki kraških izvirov so še naprej veliki. Reka Reka v gornjem toku in njeni pritoki so se vrnili v struge.

Poplavljeni Bač Foto: Tomo Šajn
Poplavljeni Bač Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA, BAČ, LOŠKA DOLINA > V spodnjem toku na vodomerni postaji Cerkvenikov mlin je njen pretok ustaljen in še poplavlja ob strugi. Vodostaji na Loškem polju so se popoldan ponovno pričeli zviševati, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju gladina vode postopoma narašča. Pivka v Prestranku je presegla opozorilni vodostaj in še narašča. Ojezeritve kraških poljih Notranjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še naprej povečevale, so sporočili iz Agencije RS za okolje.

Meteorologi v naslednjih 24 urah pričakujejo ponovno približevanje ciklona, zato se bodo danes zvečer in ponoči padavine znova okrepile. Predvsem v južni in zahodni Sloveniji bo tako lahko padlo še med 20 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno morda tudi več. V četrtek tekom dneva se bo vremenski položaj nekoliko umiril. Dež bo najprej ponehal na Primorskem, do večera pa povsod po državi. Sledi približno 48-urna prekinitev padavin. V soboto zvečer pa bo Slovenijo zajela nova vremenska motnja, sledilo pa bo nekajdnevno obdobje dežja.

Poveljnik Civilne zaščite (SZ) Ilirska Bistrica Janko Slavec je popoldne povedal, da je vas Jasen začel ogrožati plaz. Ogrožene so tudi stanovanjske hiše.

Na terenu so gasilci iz Ilirske Bistrice, Pivke in Zagorja, na pomoč pa so s črpalkami prišli tudi gasilci od drugod.

Video poplav na Baču

Ponoči zalilo kleti

Po obilnem nočnem deževju sta zjutraj zelo narasla vodotoka Sušec in Bistrica. Na nekaterih delih v Ilirski Bistrici, na primer pri avtobusni postaji, je zaradi počasnega odtekanja vode nastala velika luža. V blokih na Prešernovi ulici je zalilo nekaj kleti. Ko je nehalo deževati, je voda začela normalno odtekati.

Zaradi izrednih razmer so štab Civilne zaščite (SZ) občine Ilirska Bistrica razdelili na dva dela. Del štaba je na območju Koritnic in Bača, kjer so razmere najhujše, drugi del pa ostaja v Ilirski Bistrici. Na območju Bača in Koritnic so ponoči padle ogromne količine dežja, voda pa preko Bača dere proti čistilni napravi in potem naprej. Cesti Knežak-Koritnice in Knežak-Bač nista prevozni. Dostop je možen preko Zagorja oziroma čez grad Kalc. Objekte, ki so bili še včeraj na suhem, danes zaliva voda, visoka 60 centimetrov. Zaprti sta cesti Ilirska Bistrica-Ribnica in Ilirska Bistrica-Jelšane ter lokalni cesti Knežak-Bač in Knežak-Koritnice. Kljub opozorilom in zaporam cest se nekateri še vedno vozijo čez zaprta in poplavljena območja, zato pristojni prosijo za potrpežljivost in upoštevanje zapor. Voda ogroža tudi podjetje Lesonit.

Na Facebooku se je aktivirala tudi skupina VKV-Veš Kej Več, ki ažurno spremlja dogajanje na terenu.

Video

Loško polje obliva 15 milijonov kubičnih metrov vode

Ocenjujejo, da Loško polje obliva 15 milijonov kubičnih metrov vode in se razliva na površini 4,5 kvadratnega kilometra. Na pomoč so prišli tudi gasilci iz Hrvaške.

V Loški dolini je na terenu 52 vojakov, šest gasilskih enot ter 18 domačih gasilcev in štirje člani civilne zaščite. Na pomoč so prišli tudi gasilci s sosednje Hrvaške.

Gladina vode je glede na januarske poplave, ki so bile največje v zadnjih 80 letih, višja za 68 centimetrov.

NR, STA


Najbolj brano