Prešteli bodo velike uharice

Na Krasu živi približno 20 velikih uharic. Njihovemu oglašanju bodo v petek prisluhnili popisovalci, ki bodo preverili, ali so pari v svojih gnezdih. Če bo katera velika uharica manjkala, bodo nato strokovnjaki skušali ugotoviti, kaj se ji je zgodilo. Največkrat so za te velike ptice usodni daljnovodi.

Velika uharica (Bubo bubo) je največja vrsta sove v Evropi. Foto: Tomaž Mihelič
Velika uharica (Bubo bubo) je največja vrsta sove v Evropi. Foto: Tomaž Mihelič

MATAVUN > Popis velikih uharic je družabni dogodek, ki privabi številne prostovoljce; v petek, ko se bodo ob 16.30 zbrali pri Škocjanskih jamah v Matavunu jih pričakujejo približno 80. Prisluhnili bodo kratkemu predavanju o največji vrsti sove v Evropi, ki čez krila meri tudi do 1,5 metra, se razdelili v skupine in odšli do lokacij, kjer so v preteklih popisih že opazili velike uharice. Tam bodo prisluhnili njihovemu oglašanju in to zabeležili, zato udeleženci ne potrebujejo nobenega predznanja, le zanimanje za velike uharice, pravi organizator popisovanja iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS) Tomaž Mihelič.

Dogodek so poimenovali Gugalnica, ime pa izhaja iz imena za veliko uharico, ki ga uporabljajo na območju Kraškega roba - pravijo ji gugo. Tam jih v stenah gnezdi šest, po vsem Krasu jih je približno 20, v Sloveniji pa 100.

Vzporedno s popisom velikih uharic v DOPPS iščejo tudi njihove varuhe. “Kdor postane varuh, mora vsako pomlad preveriti, ali je par še v gnezdu in ali ima mladiče. To stori tako, da prisluhne oglašanju ptic. To bodo, na primer, počeli tudi krajani Loke pod Kraškim robom, ki so sami pobudniki varovanja velike uharice,” pravi Mihelič.

To redko vrsto sove so predvsem v preteklosti precej ogrožali plezalci, ki so iskali nove smeri v stenah, kjer so gnezdile velike uharice, ki so si nato iskale nova gnezdišča. Zdaj pa so zanje najbolj usodni srednjenapetostni električni daljnovodi. “Velika uharica je velika ptica, ki na plen preži z višine, stabilno točko za opazovanje najde na betonskih drogovih daljnovodov. Če sedi na konzoli in se s krilom dotakne žice, jo elektrika ubije,” pravi Mihalič. HR


Najbolj brano