Mladi in stari tkejo plodne vezi

Kako priti z Varej v Brkinih k zobozdravniku, ki dela popoldne? Brez lastnega avtomobila nemogoče. V Brkinih, pa tudi na Krasu, javnega prometa skorajda ni. Starejši občani, ki nimajo avtomobila ali ga ne morejo več voziti, so tako odvisni od dopoldanskih šolskih avtobusov, svojcev in sosedov. No, skoraj leto dni si pomagajo tudi z zavodom Sopotniki.

“Vsak dan v povprečju prepeljemo od tri do pet oseb, na 
mesec prevozimo okrog 5000 kilometrov,” je delo zavoda 
Sopotniki v slabem letu dni povzel direktor Marko Zevnik.  Foto: Lea Kalc Furlanič
“Vsak dan v povprečju prepeljemo od tri do pet oseb, na mesec prevozimo okrog 5000 kilometrov,” je delo zavoda Sopotniki v slabem letu dni povzel direktor Marko Zevnik.  Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE > Aprila lani je Marko Zevnik ustanovil zasebni neprofitni zavod Sopotniki, ki nudi občanom nad 60 let brezplačne prevoze. “Ko sem se preselil na Barko, sem opazil, da so starejši občani skoraj povsem nemobilni,” je tedaj pojasnil razlog za ustanovitev.

V slabem letu dni se je zavod dobro prijel: “Naše storitve je doslej uporabilo sto oseb, imamo dvajset stalnih uporabnikov. Vsak dan v povprečju prepeljemo od tri do pet oseb, na mesec prevozimo okrog 5000 kilometrov,” je Zevnik včeraj nanizal statistiko dosedanjega dela. Poleg njega opravlja prostovoljne prevoze še devet prostovoljcev, uredili so razpoložljivost in dežurstva. Prostovoljne prispevke, ki jih prispevajo občani, knjižijo kot donacije, z njimi pa pokrijejo stroške goriva. Da bi bili ti manjši, so avtomobil predelali na avtoplin.

Tu bodo letos prvič izpeljali obsežen Dan za spremembe. Največ zaslug za to ima Mladinski klub Nade Žagar, ki je k sodelovanju pritegnil še Klub študentov Ilirska Bistrica, Rod Snežniških Ruševcev, bar Oranž, Balinarski klub Ilirska Bistrica in foto krožek bistriške gimnazije. “Organizirali bomo športni turnir, družabne igre, otroške delavnice, pohod na Snežnik in zbiralne akcije. Družili se bomo od 15. do 18. ure, z izjemo podhoda na Snežnik, ki bo že ob 8. uri izpred Kluba študentov na Jurčičevi 1,” je povedala Eva Logar iz MKNŽ-ja. “Ker je na vrhu Snežnika zapadel sneg, naj bodo pohodniki dobro obuti in oblečeni,” je še opozorila. Glavnina popoldanskega dogajanja se bo odvijala v MKNŽ-ju, kjer se bodo mladi in stari družili pri pikadu, namiznem nogometu in tenisu, briškuli, pri baru Onaž bodo balinali, taborniki pa zbirali zamaške za zavetišče Horjul.

Za zdaj so na razpolago starostnikom v občinah Divača, Hrpelje-Kozina in Sežana. V prvih dveh bodo tudi kandidirali na razpisih, iz sežanske občine pa kljub več prošnjam za sestanek odgovora še niso prejeli, je povedal Zevnik. Prijavili so se tudi na razpis Ameriške ambasade, spremljajo tudi evropske razpise.

Ker mnogi zanje še ne vedo, bodo v sodelovanju s hrpeljsko-kozinsko občino danes popoldne pripravili prireditev z naslovom Človek človeku Sopotnik. Začela se bo ob 16. uri v Kulturnem domu v Hrpeljah. “Njen namen je predvsem povezovanje različnih generacij. Naši prostovoljci bodo izvedli delavnice za otroke, ki bodo ob igri spoznavali cestno-prometne predpise in pomen medsebojne solidarnosti,” napoveduje Zevnik.

Ob 18. uri bo sledil krajši kulturni program, v katerem bodo otroci okoliških osnovnih šol polepšali dan starejšim. Ti so na dogodek še posebej vabljeni, in če nimajo prevoza, nič zato: “Starejši občani, ki bi želeli dogodek obiskati in potrebujete prevoz, pokličite Sopotnike na številko 031-831-030,” pravi Zevnik.MUZ


Najbolj brano