Ministrstvo ponovno zavrnilo vlogo Lekarne Ljubljana

Ministrstvo za zdravje je po odločitvi upravnega sodišča, ki je odpravilo sklep ministrstva za zdravje, s katerim je to zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni ter ministrstvu zadevo vrnilo v ponovno odločanje, ponovno zavrnilo vlogo Lekarne Ljubljana za verifikacijo Lekarne Postojna.

 Foto: Lori Ferko
Foto: Lori Ferko

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pojasnili, da so sodbo upravnega sodišča podrobno proučili in vso razpoložljivo dokumentacijo v zadevi.

Na ministrstvu kljub vrnitvi sodbe v ponovno odločanje še vedno menijo, da lekarne ne morejo delovati izven območij, za katere so ustanovljene, da je potrebno razlikovati med podružnico lekarne in lekarno in da je vloga ministrstva več, kot samo administrativno opravljanje verifikacij lekarn, saj ima ministrstvo tudi nadzorno in regulatorno funkcijo.

Prav tako menijo, da je namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanja dobičkov ter s tem financiranja občin, da se morajo morebitni presežki pri izvajanju lekarniške dejavnosti nameniti razvoju lekarniške dejavnosti za potrebe nemotene preskrbe prebivalstva z zdravili in medicinskimi pripomočki, so zapisali.

Lekarna Ljubljana je namreč decembra lani odprla svojo poslovalnico v Postojni. Zaradi odprtja enote na območju, kjer že deluje druga javna lekarna, je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata. Poslovalnico v Postojni so sicer odprli še pred končanim verifikacijskem postopkom, zato je prenehala obratovati kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Ministrstvo za zdravje je vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni takrat zavrglo in ob tem zavzelo stališče, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti, potem drug javni zavod ne sme posegati v to območje.

Lekarna Ljubljana je zoper odločitev ministrstva nato sprožila upravni spor. Sodišče je nato sklep ministrstva odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

STA


Najbolj brano