K policistu po nasvet in pomoč

Z današnjim dnem v Komnu odpira vrata policijska pisarna. Vsako sredo od 14. do 17. ure bo občanom v njej na voljo vodja policijskega okoliša Erik Fabčič. Glavni namen pisarne je svetovanje in pomoč občanom.

Vodja policijskega okoliša Erik Fabčič  bo od danes dalje tisti policist, na katerega se bodo lahko komenski občani obrnili po nasvet in pomoč.
 Foto: Petra Mezinec
Vodja policijskega okoliša Erik Fabčič bo od danes dalje tisti policist, na katerega se bodo lahko komenski občani obrnili po nasvet in pomoč.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Na Komenskem so policijsko pisarno pogrešali, zanjo so si prizadevali tako policisti kot tudi v upravi Občine Komen. Zato komenski župan Marko Bandelli na zadnji seji občinskega sveta ni skrival zadovoljstva, ko je napovedal, da bo občanom v novem letu v Komnu na voljo policijska pisarna. Občina je zanjo zagotovila tudi prostore tik ob občinski stavbi, v katerih sicer deluje tudi krajevni urad upravne enote.

“Sežana je za mnoge preveč oddaljena. Vemo, da so javni prevozi slabi ali pa jih celo ni. Veliko ljudi avtomobila nima. Vzemimo primer ženske, ki si želi prijaviti nasilje v družini. V Sežano je skorajda nemogoče priti neopaženo, medtem ko v Komnu to lahko stori brez težav,” je povedal Erik Fabčič, vodja policijskega okoliša, ki ga bodo Komenci v prihodnjih dneh še bolje spoznali.

Predvsem pa je prednost pisarne, da bo bližje ljudem. “Policijska postaja mnogim predstavlja represivno okolje, pisarna pa zagotavlja večjo domačnost,” je še povedal Fabčič.

Za zaupanje ljudi

Glavni namen policijske pisarne v Komnu je svetovanje in reševanje neinterventnih zadev, je pritrdil tudi Jožef Muhič, komandir sežanske policijske postaje.

“Občani imajo radi, da policista poznajo in mu zaupajo. Tudi zdaj smo s policisti že prisotni, kot bomo tudi v prihodnosti, vendar ljudje potrebujejo osebo, ki ji zaupajo,” je še povedal Muhič.

Zanikal pa je, da bi bil glavni razlog za odprtje pisarne povečanje kaznivih dejanj in zlorabe prepovedanih drog, na kar so na eni od sej v preteklem letu opozorili komenski občinski svetniki. “Za interventne naloge bomo še vedno dosegljivi v Sežani in na številki 113,” je povedal Muhič.

Policijska pisarna bo zato namenjena predvsem svetovanju in pomoči občanom. “Občani imajo veliko vprašanj. Denimo, kako voziti v krožiščih, pa kako zaščititi svoje imetje,” je nekaj primerov, ko bi policijska pisarna lahko pomagala, naštel komandir.

Kot pojasnjuje komandir sežanske policijske postaje, večjih posebnosti, povezanih s kaznivimi dejanji, na Komenskem ni. “V zadnjem času je kar nekaj težav s hrupom zaradi večjega števila gostinskih obratov. Nekatere stanovalce to moti,” o prijavah, ki jih iz komenske občine dobivajo policisti, pove Muhič. V preteklem letu je bilo pet takih prijav in kršitev. “Hrup iz lokalov je povezan z zakonom o omejevanju tobačnih izdelkov. Ljudje so zaradi kajenja zunaj in to povzroča hrup,” je še povedal Muhič.

Nekoč so imeli policijsko postajo

Do leta 1996 je v Komnu delovala policijska postaja. “Z ukinitvijo se je vzpostavila policijska pisarna, ki je delovala najprej dvakrat tedensko. Prilagajali smo se občanom,” se je spomnil komandir. Pred dvema letoma so prostore policijske postaje vrnili občini.

“Želimo si tudi, da bi se z našo prisotnostjo občutek varnosti med občani povečal,” si je še zaželel Muhič.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano