Fabianijev čebelnjak je ponovno zaživel

V sklopu obnove starega Štanjela je Občina Komen obnovila tudi Fabianijev čebelnjak, ki je bil prvič postavljen v obdobju med obema vojnama pod obrambnim stolpom v mestnem obzidju Na Vratih. Tam stoji tudi zdaj.

 Fabianijev čebelnjak stoji pod stolpom Na Vratih. Njegovega 
odprtja se je udeležilo veliko ljudi.

 Foto: Samanta Coraci
Fabianijev čebelnjak stoji pod stolpom Na Vratih. Njegovega odprtja se je udeležilo veliko ljudi.  Foto: Samanta Coraci

ŠTANJEL > Obnova čebelnjaka je del generalne obnove Štanjela. “Čebelnjak je bil tisti del Ferrarijevega vrta, ki smo ga začeli obnavljati že lani in ga bomo tudi nadaljevali,” je povedal župan Občine Komen Marko Bandelli. Za obnovo so porabili 40.000 evrov. Čez en mesec pa občina pričakuje še konservatorski načrt za nadaljnje obnovitvene projekte.

“Čebelnjak smo obnovili tako, da je kakor včasih, s pomočjo tistih nekaj skic, ki smo jih imeli na razpolago,” je dodal župan. Cilj celotne obnove je zaščita in prodaja medu pod blagovno znamko javnega zavoda Komenski Kras.

Oskrbo čebelnjaka bo prevzel Jožef Švagelj, čebelar iz Štanjela in pobudnik obnove. “Že letos sem naredil rezervne družine, ki sem jih naselil, tako da je čebelnjak že poln čebel. Te družine so v svoji začetni fazi, do proizvodnje bo prišlo šele naslednje leto,” je povedal Švagelj.

Čebelnjak je poseben že zaradi svoje lokacije, saj stoji na posebni točki, zaradi katere ima veliko promocijsko vrednost. Obiskovalci Štanjela gredo skozi Vrata v Ferrarijev vrt, ki je pomemben del štanjelskega gradu. Če se obiskovalci ozrejo proti stolpu, je Fabianijev čebelnjak nepogrešljiv element v veduti.

Odprtje čebelnjaka in njegova predaja skrbniku sta potekali v sklopu prireditve Ohranimo čebele, ki jo je organizirala Polona Abram, direktorica javnega zavoda Komenski Kras v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem iz Radovljice in Goriškim muzejem. Namen razstave, ki je potekala v prostorih Galerije Lojzeta Spacala, je predstavitev čebel in čebelarske tradicije na Slovenskem in opozarjanje na splošno ogroženost čebel.

SAMANTA CORACI


Najbolj brano