Dom bo oživljeno srce Brkinov

“Zdaj, ko ga končno imamo, tako novega in sončnega, pa je na nas, da mu vdahnemo novo življenje. Da zaživi in ponovno postane center dogajanja, srce našega kraja,” je v pozdravnem nagovoru ob odprtju povsem obnovljenega vaškega doma na Pregarjah nagovoril krajane in goste predsednik KS Denis Kastelic.

Domači pevci, Fantje spod Karlovice, so s pesmijo pozdravili obnovljen vaški dom      Foto: Tomo Šajn
Domači pevci, Fantje spod Karlovice, so s pesmijo pozdravili obnovljen vaški dom  Foto: Tomo Šajn

PREGARJE > Zgodba te velike stavbe v središču Pregarij se je začela v letih 1948 in 1949, ko so Pregarci v duhu tedanjega časa in družbenih potreb po obnovi delno požgane vasi zgradili nov zadružni dom. Ta je po koncu zadružništva doživljal podobno usodo kot mnogi zadružni domovi in bil v zadnjem obdobju v vse slabšem stanju. Potem ko so po letu 2000 zaprli še trgovino v pritličju, ga je še močneje začel najedati zob časa.

Vodstvo KS si je zelo prizadevalo, da bi občina Ilirska Bistrica uvrstila obnovo doma v svoje razvojne načrte, a se to ni zgodilo kar tako.

“V nas se je začela prebujati želja obnoviti naš stari zadružni dom, mu povrniti nekdanjo lepoto in sij, mu vdahniti novo življenje. Pot od ideje do izvedbe ni bila lahka, saj smo velikokrat naleteli na gluha ušesa, prazne obljube in zavajanja. Končno pa smo le naleteli na posluh pri županu Emilu Rojcu in občinski upravi. Podprli so nas tudi občinski svetniki, vendar ne vsi,” je na kratko povzel prizadevanja za obnovo doma Denis Kastelic, predsednik sveta KS Pregarje.

V tem občinskem mandatu pa so se stvari premaknile. Na osnovi projekta iz leta 2010 so začeli s prvo fazo obnove leta 2012, jo lani nadaljevali in zdaj zaključili. Stroški so znašali dobrih 600.000 evrov, od česar je občina pridobila 220.000 iz evropskega razvojnega sklada, 90.000 evrov je prispevala KS Pregarje, ostalo pa občinski proračun.

Dom pa ni le pridobitev za krajane in društva, ki delujejo v tej največji brkinski vasi, pač pa je z ureditvijo 172 kvadratnih metrov velike večnamenske dvorane veliko pridobila tudi pred leti obnovljena Osnovna šola Rudija Mahniča Brkinca, oddaljena le lučaj od doma. Šola bo namreč dvorano uporabljala kot vadbeni prostor, ki ga do zdaj ni imela in za katerega so se po besedah bivše dolgoletne ravnateljice Manice Renko prizadevali vrsto let. Dvorana s spremljajočimi prostori bo služila tudi rekreaciji in seveda raznim prireditvam. V nadstropju pa je še en večji prostor za razna druženja in sestanke.

Novo pridobitev, že četrti vaški dom tega mandata, je v nagovoru pozdravil tudi župan Emil Rojc, ki je čestital krajanom in vodstvu KS ter zaželel, da bi dom služil širšemu območju tega dela Brkinov. “Danes vidimo, da je bila naložba v obnovo doma upravičena, saj so dobili krajani prepotreben objekt za nadaljnje delovanje,” je dejal župan Rojc. Poudaril je še, da so Brkini del turističnih razvojnih programov bistriške občine, saj imajo vse možnosti in naravne danosti.

V skoraj dvournem programu v povsem napolnjeni večnamenski dvorani so poleg učencev vrtca in osnovne šole, ki so dali ton prireditvi, nastopili domači pevci skupine Fantje spod Karlovice pod vodstvom Aleša Bernetiča in kot gostje folklorna skupina Gradina iz Ilirske Bistrice.

Domačini pa so izkoristili svečanost in se s priložnostnimi darili poslovili od bivše dolgoletne ravnateljice Manice Renko in učiteljice angleškega jezika Mirke Valenčič.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano