Če bodo vestno ločevali, se bodo odpadki manj podražili

V občini Ilirska Bistrica je del finančnega bremena za ravnanje z odpadki doslej nosila občina, ki je ceno subvencionirala. Po novem ne bo več tako. A cena naj se za občane vendarle ne bi bistveno povečala, saj tudi na Bistriškem končno načrtujejo prehod na ločeno zbiranje odpadkov že na izvoru.

Ker ločeno zbiranje na izvoru še ni urejeno, lahko ilirskobistriški občani zdaj ločeno odlagajo odpadke le na ekoloških otokih, a tako zbrane količine so bistveno premajhne. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ker ločeno zbiranje na izvoru še ni urejeno, lahko ilirskobistriški občani zdaj ločeno odlagajo odpadke le na ekoloških otokih, a tako zbrane količine so bistveno premajhne. Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA >Občina Ilirska Bistrica se po količini odloženih mešanih komunalnih odpadkov neslavno uvršča v sam slovenski vrh. Ločeno namreč zbere komaj četrtino vseh odpadkov, ostale pa odvaža na Jesenice, kar pomeni tudi višjo ceno. Toda občani so doslej v povprečju za ravnanje z odpadki plačevali le 3,18 evra na prebivalca (brez DDV), saj je razliko do polne cene, ki je povprečno pet evrov, subvencionirala občina. Na letni ravni je takšna občinska subvencija znašala okrog 350.000 evrov. V proračunu za leto 2015 pa na predlog župana te postavke ni več.

Kako in kdaj se bo sprememba poznala na položnicah, pa še ni povsem jasno. “Najprej se moramo dogovoriti, na kakšen način bomo v občini sploh ravnali s komunalnimi odpadki. Na zahtevo občinskega sveta smo pripravili pet variant in na tej osnovi bodo svetniki odločili,“ je povedal župan.

Nove cene bodo šele izračunali

Ena od možnosti je tudi, da bi ravnanje z odpadki prevzel koncesionar. To bi pomenilo, da občina ne bi imela stroškov z določenimi investicijami, toda, kot pravi župan, to pomeni tudi tveganje, da bi bila cena za občane lahko višja kot v primeru, da bi to storitev še najprej opravljalo javno podjetje.

Moja želja je, da se za prebivalce, ki so zdaj plačevali najvišjo ceno, pod pogojem, da prevzamejo kompostnik, cena ne poviša. Za občane v mestu bi se dvignila za 20 do 25 odstotkov. Na podeželju, kjer zdaj plačujejo dva evra, bi se cena povišala za polovico,“ je povedal župan, a obenem priznal, da je treba s številkami šele “priti na čisto. Če bomo ugotovili, da Komunala na ta način lahko pokriva stroške, subvencije ne bo.

Naš predlog je, da vsa gospodinjstva opremimo z dvema ali tremi posodami za odpadke in na ta način prispevamo k večjemu ločevanju odpadkov na izvoru, vsaj 50 odstotnemu ali več. S tem se bo bistveno zmanjšala količin tistih mešanih odpadkov, ki jih moramo odvažati na drugi konec Slovenije in posledično bodo manjši tudi stroški,“ pa je dejal Igor Batista, direktor Komunale Ilirska Bistrica.

Komunala ima likvidnostne težave

Kljub temu je predlagal, da bi občina ohranila vsaj polovično subvencioniranje. To bi Komunali omogočilo normalno opravljanje dejavnosti do sredine leta, ko bodo nared vse podlage za prehod na nov sistem. A svetniki tega predloga niso podprli, zato se bo morala Komunala znajti po svoje in denar založiti sama. Župan predlaga, naj, če drugih rezerv nima, najame kratkoročno posojilo.

Komunala se je v likvidnostnih težavah sicer znašla že zdaj, saj ji občina še ni poravnala niti vseh obveznosti za preteklo leto. Za ta namen je v letošnjem proračunu rezervirala dobrih 90.000 evrov.

Trenutno likvidnostno situacijo rešujemo tako, da smo vsem dobaviteljem opreme in materialov v dogovoru z njimi podaljšali plačilne roke. Poleg tega smo za vse tiste storitve, ki jih opravljamo enkrat na leto, zaračunali že v januarju,“ je povedal Batista.

Je pa občina v proračun umestila do 350.000 evrov kot poroštvo za najem dolgoročnega posojila, ki ga bo za potrebne naložbe za uvedbo novega sistema ločenega zbiranja odpadkov potrebovala Komunala.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano