Čajni obred je uživanje

Pitje čaja je na Japonskem obred, pri katerem je na prvem mestu užitek. Pozabiti moramo na hitro srkanje, vsaka skodelica zahteva svoj čas in zahvalo, vsak požirek premislek. S čajem je v Sežani postregel mojster čaja Kazuyoshi Kuna.

Mojster čaja pri pripravi čaja za tečajnike in obiskovalce 
srečanja. Foto: Petra Mezinec
Mojster čaja pri pripravi čaja za tečajnike in obiskovalce srečanja. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras že drugo leto združuje tečajnike, ki jih zanimata japonska kultura in jezik. ta teden jih je obiskal mojster čaja Kazuyoshi Kuna in jim predstavil čajni obred.

Na Japonskem strogo ločujejo formalne obiske, ki vključujejo skupine največ štirih ljudi in trajajo več ur, ter neformalne, kjer se lahko zbere več ljudi.

“Pri čajnih obredih gre za uživanje,” je pojasnil mojster. Med pripravo čaja ostaja osredotočen na vsako skodelico. Ko jo njegova žena izroči prisotnim, se zahvali in položi skodelico v dlani. “Nato je treba skodelico zasukati. Nesrečo prinaša, če bi čaj pili iz najlepšega dela skodelice,” pojasni Kuna.

Japonsko kulturo in jezik kraški tečajniki spoznavajo pod okriljem Klare Hrvatin, ki je na Japonskem preživela deset let. Zanimanje za japonščino in japonsko kulturo je prisotno pri ljudeh različnih generacij, od dijakov in zaposlenih do upokojencev. “Prvo leto je bilo med nami več dijakov in študentov, še vedno pa ostaja starostno najbolj mešana skupina,” pojasni Nadja Mislej Božič, predsednica kraške univerze za tretje življenjsko obdobje.

Poleg delavnice čaja japonsko veleposlaništvo v Sloveniji prihodnji teden za Kraševce organizira še tečaj kaligrafije. “Za nas je pomembno, da se tečaji prenesejo na vse konce Slovenije,” je povedal Hironao Ohashi, kulturni ataše na japonski ambasadi. Zanimanje zanje se povečuje, je še dodal in postregel s podatkom, da v Sloveniji živi približno 150 Japoncev.

PEM


Najbolj brano