Uroš Barba zapušča Plamo pur

Plama pur bo najkasneje konec leta dobila novega glavnega izvršnega direktorja. Uroš Barba je prejšnji teden nepreklicno odstopil s te funkcije, po 20 letih dela v Plami pur pa zapušča tudi to družbo. Pravi, da se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, neuradno pa naj bi bila v ozadju nesoglasja z upravnim odborom, ki ga vodi Aleš Musar.

Plama pur zaradi nesoglasij med glavnim izvršnim direktorjem Urošem Barbo in predsednikom upravnega odbora 
podjetja Alešem Musarjem ostaja brez direktorja. Čas za 
iskanje novega ima družba do decembra.
Plama pur zaradi nesoglasij med glavnim izvršnim direktorjem Urošem Barbo in predsednikom upravnega odbora podjetja Alešem Musarjem ostaja brez direktorja. Čas za iskanje novega ima družba do decembra.  

HRUŠICA > Po dveh letih vodenja Plame pur v vlogi glavnega izvršnega direktorja Uroš Barba zapušča ne samo to funkcijo, ampak tudi podjetje. Z odločitvijo je seznanil upravni odbor in ožje sodelavce. “Odhajam iz osebnih razlogov,” je bil Barba kratek v odgovoru, zakaj zapušča Plamo pur.

Koliko časa bo še vodil družbo, je odvisno od dogovora z upravnim odborom, sicer pa mu njegova pogodba določa šestmesečni odpovedni rok. Več bo jasnega v začetku julija, ko je predviden sestanek upravnega odbora in Uroša Barbe.

Imena naslednika še nimajo

“Ne morem reči, da je bil odstop glavnega izvršnega direktorja pričakovan, po drugi strani pa podjetje ni odvisno od enega samega človeka. Ne, imena njegovega potencialnega naslednika še nimamo, sicer pa je šest mesecev, kolikor traja odpovedni rok, kar veliko časa za iskanje,” pravi Aleš Musar, predsednik upravnega odbora Plame pur, kjer ima 50 odstotkov delnic družba za investicije AG, podjetji Plasta in Termoplasti plama pa skupaj obvladujeta 49,9 odstotni delež.

Plama pur tudi letos dobro posluje. V prvih treh mesecih letošnjega leta so prodajo v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za šest odstotkov. Prodaja na tujih trgih se je povečala za enajst odstotkov, je pa rezultate pokvarila prodaja na domačem trgu, ki je zdrsnila za 13 odstotkov. Kljub vsemu je dobiček iz poslovanja dosegel 1,1 milijona evrov, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Čistega dobička je bilo za 990.000 evrov, kar pomeni 16 odstotkov več kot lani.

Neuradno je slišati, da odločitvi o odstopu botrujejo nesoglasja med Barbo in upravnim odborom, zlasti z Musarjem in izvršnim direktorjem iz vrst članov upravnega odbora Markom Koničem. Po nekaterih informacijah naj bi se iskre kresale glede pristojnosti upravnega odbora in glavnega izvršnega odbora, pritisk pa je menda dokončno dvignila odločitev o izplačilu višjih dividend na nedavni skupščini Plame pur.

Dvakrat več za dividende

Upravni odbor Plame pur je delničarjem v sklicu skupščine predlagal, naj od 6,7 milijona evrov, kolikor je znašal bilančni dobiček za leto 2014, za dividende namenijo 1,2 milijona evrov. Na skupščini pa je prišlo do preobrata. Družba AG - vodi jo Marjana Drame, ki je tudi namestnica predsednika upravnega odbora v Plami pur - je namreč predlagala in sama tudi izglasovala precej višje dividende. Namesto 1,2 milijona je tako za dividende šlo 2,7 milijona evrov, delničarjem pa so jih izplačali tri dni po skupščini, v petek, 12. junija. Po sklepu skupščine je bilo treba dividende izplačati najkasneje 15. junija.

Odločitev o dvakrat višjih dividendah je bila menda za Barbo kaplja čez rob. Spet so se pojavile tudi ocene, češ da gre za izčrpavanje Plame pur. Musar pa nam je povedal, da se je upravni odbor poglobil v številke in presodil, da so višje dividende upravičene in nikakor ne pretirano visoke. “Za dividende je šla ena tretjina bilančnega dobička. Znesek je povsem normalen, v nekaterih podjetjih so za dividende namenili daleč večje zneske.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano