Zgodovinsko slavje

Z nedeljsko domačo zmago proti Cibaliji iz Vinkovcev s 4:0 si je Rijeka zagotovila prvi naslov državnih prvakov v klubski zgodovini. Veselica na Kvarnerju bo trajala vsaj še nekaj dni.

Alen Lilić z reškimi nogometaši, desno je Franko Andrijašević.
Alen Lilić z reškimi nogometaši, desno je Franko Andrijašević. 

REKA > Po nesrečni sezoni 1998/99, ko je po pravi sodniški režiji na tekmi zadnjega kroga z Osijekom zmagovalna lovorika namesto na Reki končala v vitrinah zagrebškega Dinama, ki je bil po besedah pokojnega državnega poglavarja Franja Tuđmana najbolj katoliški hrvaški klub, je največje mesto na Kvarnerju spet dočakalo tekmo, ki je že prinašala najbolj cenjeno lovoriko. Vstopnice za obračun s Cibalijo so pričakovano pošle v rekordnem času. Več kot 6000 gledalcev je v lično urejenem nogometnem centru ob reški obvoznici lahko uživalo v novi navdahnjeni predstavi domačih nogometašev, ki so v letošnji sezoni doživeli le en prvenstveni poraz. Odpor gostov iz Vinkovcev, ki se skupaj s Splitom borijo za obstanek v ligi, je bil strt že po uvodnih 15 minutah, ko je bil dvakrat natančen napadalec Mario Gavranović. Tik pred koncem polčasa je z mojstrovino navijače razveselil slovenski reprezentant Roman Bezjak, ki za Rijeko v drugem delu sezone nastopa kot posojen nogometaš sedaj že bivšega nemškega bundesligaša Darmstadta. Za piko na i je v končnici dvoboja poskrbel branilec Dario Župarić.

Ta se je skupaj z nekaterimi svojimi soigralci na dvoboj pripravljal s pomočjo zdravilnih rok znanega primorskega fizioterapevta Alena Lilića, ki seveda ni zamudil priložnosti, da bi si odločilno tekmo ogledal v živo: “Bilo je noro. Rojen sem na Reki, v klubu dela tudi moj bratranec in zato sem vse skupaj doživljal še toliko bolj čustveno. Vesel sem, da sem lahko nekaj prispeval k uspehu kluba iz mojega domačega okolja. Pred nekaj meseci so k meni začeli prihajati nekateri reški nogometaši, ki sem jim z nekaterimi novimi metodami in pristopi pomagal pri zdravljenju poškodb. Vesel sem, da so mi zaupali in po uspešnem zdravljenju so že lahko zaigrali na zadnjih tekmah. Največje poplačilo za moje delo je uspeh, ki so ga dosegli.”

Matjaž Kek je kot trener z Rijeko osvojil naslov hrvaškega prvaka, hrvaški pokal in tudi superpokal. Rijeka je bila pod njegovim vodstvom tudi trikrat druga v hrvaškem prvenstvu, dvakrat pa se je uvrstila v skupinski del evropske lige. Do nedeljskega uspeha je bil v klubu trener 1336 dni. Pod njegovim vodstvom je ekipa odigrala 183 uradnih tekem, v katerih je dosegla 113 zmag, 47 remijev in 23 porazov.

Z zmago so Rečani pred zadnjim prvenstvenim krogom zadržali pet točk naskoka pred letos neprepričljivim zagrebškim Dinamom, tako da so se najbolj zagreti navijači po zadnjem sodnikovem žvižgu lahko spustili na zelenico in se najprej podali v lov na nogometno opremo svojih ljubljencev. Nato se je ob tradicionalnem ognjemetu pričelo pravo rajanje, ki se je še pozno v noč nadaljevalo na mestnem korzu, kjer so dvoboj na velikem ekranu spremljali tisti privrženci, ki so ostali brez dragocene vstopnice. Evforiji se je prepustil tudi vedno umirjeni strateg Matjaž Kek, ki so ga že pred leti po uspešnih nastopih v evropskih tekmovanjih ter osvojitvi pokala in superpokala na Kvarnerju okronali za “kralja”.

Končno se je zgodil tudi ta čudež. Dolgo časa smo čakali na to. Ta naslov posvečamo vsem generacijam igralcev, trenerjev in ostalih klubskih delavcev. Vsem tistim, ki so dolgo let trpeli, a so verjeli, da se bo to zgodilo. Naslov smo osvojili popolnoma zasluženo,” je na tiskovni konferenci poudaril Mariborčan.

Že prihodnjo sredo bo imela Kekova zasedbo priložnost za osvojitev dvojne krone, saj se bo v Varaždinu v finalu pokala pomerila z Dinamom. V ozadju zgodovinskega uspeha pa že poteka sestava moštva, ki bo - ob vsaj za nekaj let preloženi obnovi legendarne Kantride - mesto v ligi prvakov naskakovalo na povečanem stadionu Rujevica. Težko je verjeti, da bo predsednik Damir Mišković v prestopnem roku v dresu Rijeke uspel zadržati vse svoje dragocene adute, med katerimi je najbolj vroč na tržišču učinkoviti ofenzivni vezist Franko Andrijašević, za katerega bi lahko iztržili približno pet milijonov evrov. Za navijače je najbolj pomembno, da do sprememb ne bo prišlo na trenerski klopi, saj je Kek hitro zavrgel govorice, ki so ga selile k Crveni zvezdi.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano