Zadnji vlak Žakljeve

V Vallnordu v Andori so na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu že podelili prva odličja, slovensko zastopstvo pa bo prvič na delu danes. Največ je pričakovati od Primorke Tanje Žakelj, ki je bila na lanskem SP četrta.

Tanja Žakelj se je na lanskem svetovnem prvenstvu veselila 
četrtega mesta. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj se je na lanskem svetovnem prvenstvu veselila četrtega mesta. Foto: Grega Stopar

VALLNORD > To uveljavljeno gorsko letovišče v Andori že od ponedeljka gosti najboljše gorske kolesarje sveta. Slovenci s tekmovalnim sporedom začenjajo danes.

Reprezentanca je doslej v treh dneh treningov spoznala tekmovališča ter dež, blato, mraz in posebnosti prilagoditve na visoko nadmorsko višino (od 1950 metrov naprej). Sposobnost prilagoditve na višino in težke razmere, želja po uspehu, večja verjetnost padcev in odstopov utegnejo precej krojiti razplet - morda tudi ustaviti katero od favoritinj in poskrbeti za presenečenja.

V prvi disciplini SP, krosu na izpadanje, sta prvaka postala Avstrijec Daniel Federspiel in Švicarka Linda Indergand. Srebro v ženski konkurenci je osvojila Norvežanka Ingrid Boe Jacobsen, bron pa branilka naslova Kathrin Stirnemann. Med moškimi je bil drugi Novozelandec Samuel Gaze, tretji pa Nemec Simon Gegenheimer.

Za Slovence se bo današnji program začel s kvalifikacijami mladincev v spustu, kjer bo na startu državni prvak, član ajdovskega Črnega trna Luka Berginc. Sledil bo olimpijski kros mlajših članov, kjer bo tekmoval kolesar kamniškega Calcita Gregor Krajnc.

Jutri bo za slovensko ekipo vrhunec. Najprej bodo v kvalifikacijah spusta nastopili Monika Hrastnik, Miran Vauh (oba Črn trn), Zarja Černilogar, Jure Žabjek in Žiga Pandur (vsi Unior Tools). Blizu najboljšim, ki se bodo v finalu pomerili v nedeljo, se v tej konkurenci lahko uvrsti le Zarja Černilogar, ki je na lanskem SP zasedla 16. mesto.

Juri opoldne bo za Slovence osrednji dogodek - ženski članski olimpijski kros s Tanjo Žakelj iz Ledin nad Idrijo (Unior tools) in s Škofjeločanko Blažo Klemenčič. Tanja je lani s četrtim mestom na SP na Norveškem poskrbela za najboljši slovenski dosežek na tovrstnih tekmovanjih doslej.

Letos bo ta cilj težko doseči. Reprezentančnih višinskih priprav na to specifično prizorišče sploh ni bilo. En dan (ponedeljek) in kar nekaj energije (trening v torek je bil zaradi posledic vožnje bolj ali manj ogled proge) pa so športniki izgubili zaradi dolge poti s kombiji. Zaradi lažje regeneracije po treningih na progi z veliko klanca se je selektor Robert Pintarič odločil za bivanje v nižini.

Tanja Žakelj je v napovedih previdna: “Načeloma imam težave na dirkah, ki so na višji nadmorski višini. Niti lani niti predlani mi na visokih tekmovališčih v glavnem ni šlo, vendar pa imam na Vallnord dobre spomine iz sezone 2013, ko sem tam na tekmi svetovnega pokala zasedla peto mesto. Takrat sem imela med izredno sezono, ko sem skupno zmagala, višja pričakovanja. Zdaj bo povsem druga zgodba. Po nekoliko slabši sezoni mi je za boljši vtis ostala samo še ta dirka. Sem maksimalno motivirana in upam na dober dan. Pripravljena sem dobro in bom skušala iztržiti čim več."

Na 1500 kilometrov dolgo pot bodo danes krenili tudi Tanjini navijači iz Ledin. Boljšo rezultatsko popotnico ima Blaža Klemenčič - osma v nedavnem finalu svetovnega pokala (Žakljeva je bila 13.). Primorka je sicer specialistka za velike tekme. Letos je kljub slabi sezoni na EP zasedla četrto mesto, Klemenčičeva pa je bila celo bronasta. STA, IM


Najbolj brano