Za trgovanje brez skrivalnic in zavajanj

Nogometna različica svetovno znanega Wikileaksa dobiva vse večji pomen. Na razkritja se je odzvala tudi Fifa: nogometni svet potrebuje transparentnost!

Gareth Bale
Gareth Bale 

ZÜRICH > Vse do četrtka spletni portal Football Leaks ni požel velikega zanimanja svetovne javnosti, čeprav je pred časom svetovna nogometna zveza (Fifa) na podlagi njegovih odkritij spremenila pravila o ekonomskih pravicah nad igralci. Takrat pa je razkritje fotokopije pogodbe med Real Madridom, londonskim Tottenhamom in nogometašem Garethom Balom povzročilo pravo medijsko eksplozijo. Na dan je namreč prišel dokument o najdražjem prestopu v nogometni zgodovini. Madridčani so poleti 2013 ob prestopu objavili, da so za Valižana plačali 91 milijonov evrov odškodnine, a jih dokument postavlja na laž. Igralec je kraljevi klub stal natančno 100.759.417 evrov. Kupec bi bil dolžan plačati 87 milijonov, če bi celotno kupnino poravnal v enem obroku, a so pri belem baletu izbrali drugo možnost plačila na štiri obroke. V šeststranski pogodbi so določene številne pravice in obveznosti pogodbenih strank. Tako je med drugim igralcu prepovedano, da bi zoper svojega nekdanjega delodajalca povedal karkoli negativnega. Tottenham se je tudi zaščitil v primeru, da bi Real želel igralca prodati kateremu od angleških klubov: v takšnem primeru morajo Madridčani najprej obvestiti Londončane, ki imajo 72 ur časa za uveljavitev predkupne pravice.

Po objavi celotne pogodbe o najdražjem prestopu se je takoj odzval tudi direktor Fifinega urada za transferje Mark Goddard. Jasno se je zavzel za večjo transparentnost podatkov o prestopih igralcev, predvsem o višini nadomestil, ki jih moštva plačujejo drugim za predčasno prekinitev pogodbe. “Področje je potrebno urediti, da bo pregledno in verodostojno. Škoda je, da na koncu vsi na podlagi špekulacij vedo vse. A nihče ne ve točnih številk. V javnosti kroži več informacij, ki so seveda vse neuradne. To nogometu povzroča škodo.”

Več kot štiri milijarde evrov na leto

Po oceni newyorške finančne agencije Bloomberg trgovanje z nogometaši samo iz naslova mednarodnih prestopov na leto presega štiri milijarde evrov. Kar 30 odstotkov vseh poslov sklenejo v Angliji, kjer so vsi klubi zavoljo izjemno visokih pogodb o prodaji medijskih pravic izdatno finančno preskrbljeni. Na mednarodni ravni je bilo v enem letu opravljenih 13.600 prestopov.

Kljub poskusom, še nikomur ni uspelo izslediti lastnika oziroma moderatorja te strani. Od septembra deluje na ruskem strežniku, očitno pa jo vodi skupina iz Portugalske. Edini stik s stranjo lahko mediji opravijo prek elektronskega naslova, prejemnik pa se v odgovorih vedno podpisuje kot John (Janez). Na začetku delovanja je stran razkrila večje število pogodb o prestopih nogometašev iz portugalskih klubov ali pa vanje. Prek te spletne strani so v javnost pricurljale tudi podrobnosti dogovora med Manchester Unitedom in Monacom v zvezi s poslom mladega 20-letnega Francoza Anthonyja Martiala. Poleg odškodnine 50 milijonov evrov je Monaco upravičen do dodatnih 30 milijonov evrov, ko bo igralec dosegel 25 zadetkov za klub, ko bo v francoski reprezentanci imel 25 nastopov in tudi ko bo nominiran za nagrado zlate žoge. Pogoji morajo biti izpolnjeni v naslednjih štirih letih.

Fifa že ukrepa

Football Leaks je pod budnim očesom tako Fife kot številnih svetovnih medijev in finančnih hiš. Tako je Fifa na podlagi objave že odločno ukrepala. Portal je razkril tajen dogovor med športno agencijo Doyen Sports ter nizozemskim klubom Twente. Agencija je klubu posodila 5,5 milijonov dolarjev v zameno za izključne ekonomske pravice na petih nogometaših, ki so bili člani kluba. Med njimi je bil tudi srbski reprezentant Dušan Tadić, ki ga je ravno tedaj Twente prodal v angleški Southampton za 16 milijonov dolarjev. Očitno je to nadomestilo za predčasno prekinitev pogodbe prejela agencija in ne klub. Po tem razkritju je Fifa prepovedala lastništvo tretjih oseb nad ekonomskimi oziroma športnimi pravicami igralcev. Prav po zaslugi razkritja je tako že prišlo do bolj transparentne oziroma pravične ureditve, da odškodnino za predčasno prekinitev pogodbe z igralcem prejme klub in ne kdo tretji.

Ker Football Leaks vsak dan objavi nekaj doslej skritih pogodb, vznemirjenja očitno še ne bo konec.

PETER MARAŽ


Najbolj brano