Z dobrimi občutki na Otok

Etien Velikonja se v zadnjih dveh sezonah ni naigral. Prestop v valižanski Cardiff City, ki je nazadnje tekmoval v najmočnejši angleški ligi, mu je sicer prinesel denarno zadoščenje, ni pa potešil apetitov po športni plati.

Etien Velikonja (z žogo) se po portugalski izkušnji vrača v Cardiff Foto: Boštjan Bensa
Etien Velikonja (z žogo) se po portugalski izkušnji vrača v Cardiff Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Potem ko se je pred slabima dvema letoma iz Maribora z odmevnim prestopom preselil na Otok, je 25-letni napadalec iz Šempetra pri Gorici odprl novo nogometno poglavje. Prva zdomska zgodba je postregla z mešanimi občutki. “Zaupanje trenerja sploh za nas napadalce je zelo pomembno. Sam ga takrat nisem čutil v potrebni meri. Zato se zgodba ni odvijala v želeno smer,” je pojasnil Etien Velikonja, ki je pretežno treniral in igral za mlado ekipo, v kateri priložnost dobivajo trije starejši nogometaši z manj minutami v nogah.

Cardiff naj bi Mariboru namenil dva milijona evrov odškodnine. Letna plača Etiena Velikonje naj bi znašala 400.000 evrov, kar naj bi mu v štirih letih navrglo 1,6 milijona evrov.

Velikonja je igral in zabijal, a to ni bilo tisto, kar si je želel. Igralski status se mu po preboju Cardiffa v prvo ligo seveda ni spremenil. Po skoraj poldrugem letu brez pravega tekmovalnega utripa, je bilo iskanje rešilnih izhodov logično. Portugalska, kjer je Velikonja prebil zadnjega pol leta kot posojeni igralec, se je izkazala za primerno opcijo. Branil je barve moštva Rio Ave, ki je prvenstvo končal na enajstem mestu. Nogometna izkušnja je bila seveda drugačna od angleške. “Na Portugalskem je precej Brazilcev, velik poudarek je na tehniki. Odigranih minut in tekem bi lahko bilo več, a pomembno je, da sem si spet povrnil nogometne občutke in tekmovalno formo. Sposoben sem precej več in upam, da mi bo to uspelo dokazati v novi sezoni, v kateri si v prvi vrsti želim redno igrati,” je pojasnil Velikonja, ki ga s Cardiffom veže še dveletna pogodba.

Valižanski klub se je medtem vrnil med drugoligaše. Nekdanji najboljši strelec prve slovenske nogometne lige v dresu Gorice pravi, da prestopa na Otok ne obžaluje. “V Sloveniji sem na osebni in ekipni ravno osvojil vse, kar se je je osvojiti dalo. Anglija je zibelka nogometa zanj ljudje živijo. Tudi v drugi ligi so stadioni polni, pravi užitek je biti del tega ozračja. Seveda bi si želel igrati, a v nogometu pogosto ne gre vse po načrtih. Nisem edini, ki se sooča s takšnimi težavami. V Cardiffu nas je 12 napadalcev. Veliko kakovostnih igralcev pristane na klopi ali na tribuni. Potrebuješ tudi ščepec sreče za preboj. V težavnih trenutkih pa je pomembno verjeti vase in se posvetiti treningom,” je pojasnil Velikonja, ki bo sprva iskal priložnost za dokazovanje v Cardiffu.

Druga opcija je seveda vnovična izposoja. Velikonjo z valižanskim klubom, ki naj bi za občasnega slovenskega reprezentanta odštel 3,6 milijona evrov, namreč veže še trdna pogodba.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano