Z agresivno podobo na stadion

Udinese in Avrigo sta obnovila partnerstvo oziroma ga podaljšala za pet let. Novogoriška družba za avtobusni promet in turizem bo tako še naprej skrbela za prevoze italijanskega nogometnega prvoligaša iz Vidma.

Nova podoba Udinesejevega avtobusa Foto: Veronika Kravos
Nova podoba Udinesejevega avtobusa Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA, VIDEM > Organizirana novinarska vožnja od Nove Gorice do videmskega stadiona Friuli je imela tokrat poseben namen. Ne, ni šlo za ogled tekme Udineseja, ki začenja italijansko prvenstvo konec avgusta, niti za kakšen drug športni dogodek. Tokrat je bila pot pomembnejša od cilja, kot radi poudarijo v družbi Avrigo. Osrednja pozornost je bila namenjena avtobusu v klubskih barvah Udineseja. Ob sklenitvi nove pogodbe o sodelovanju s stalnim članom italijanske serie A so v družbi pripravili tudi testno vožnjo za sedmo silo, ki je preizkusila 500.000 evrov vredno vozilo, v katerem se na tekme vozijo nogometaši Udineseja.

Glavni poudarki so seveda namenjeni varnosti in udobju ter kakopak tehnologiji. Veliko je stvari, ki so očem skrite, te pa so običajno najbolj cenjene. Tako kot imamo pametne telefone, imamo tudi pametne avtobuse. Avrigov oziroma Udinesejev ima vgrajeno varovalko proti prevračanju oziroma samodejno omejevanje hitrosti ob zaznani nevarnosti oziroma pred ovinkom. Računalniški sistem tudi preprečuje, da bi se avtobus približal vozilom pred sabo na manj kot 60 metrov. Pri avtocestni vožnji do videmskega stadiona, kjer ni bilo časovne oziroma prometne stiske, seveda teh varnostnih mehanizmov ni bilo treba koristiti, zato pa smo se prepričali v udobje, ki ga ponuja avtobus.

Avrigovi avtobusi skrbijo za prevoze pri številnih športnih dogodkih. Z avtobusom novogoriške družbe bodo na povratno tekmo kvalifikacij za evropsko ligo odpotovali tudi nogometaši Luke Koper, s katerimi se pri Avrigu dogovarjajo o intenzivnejšem sodelovanju.

“Sedeži spominjajo na letalske. Po klubskem naročilu je nameščenih 42 sedežev namesto predvidenih 65. Avtobus ponuja satelitsko televizijo, brezžično omrežje, ledomat, električni generator in še kopico drugih stvari. Najboljši avtobus pa si zasluži tudi najboljšega voznika,” je pojasnil vodja komercialnega sektorja na Avrigu Sandi Brataševec, medtem ko je avtobus prevozil pot, ki jo pozna že na pamet. Tako kot tudi voznik Dimitrij Gleščič iz Batuj, ki je praktično sestavni del Udinesejevega moštva. Malo za šalo malo zares, pri Avrigu pravijo, da ima najdaljšo pogodbo od vseh klubskih nogometašev oziroma uslužbencev, ki jih po vzoru velikih nogometnih kolektivov ni malo.

Gleščič je imel v petek dvojni spored. Popoldne je moral namreč spet v Videm in nato v avstrijski Lienz, kjer je Udinese v soboto odigral prijateljsko tekmo. Postregel je s podatkom, da je bila to njegova 671. klubska vožnja. “Na gostovanja, kot so Genova, Firence ali Milano se odpravim dan prej in s seboj odpeljem logistične pripomočke oziroma prtljago, ter hišnika, kuharja in klubsko televizijo. Popoldne grem na letališče iskat nogometaše in skupaj se napotimo do hotela, kjer imamo nato večerjo. Na dan tekme najprej odpeljem vso prtljago do stadiona in se vrnem po igralce. Po tekmi sledi pot na letališče, kjer odložim ekipo, z avtobusom pa nadaljujem pot proti Vidmu. Za daljša gostovanja, kot so Rim, Neapelj ali Sicilija pa klub v mestu najame avtobus, jaz pa jih odpeljem na letališče v Ronke. Seveda se je v vseh teh petih letih nabralo veliko raznovrstnih izkušenj in anekdot, a tudi dobrih poznanstev in celo prijateljstev.” je Gleščič na kratko opisal svoj potovalni horizont z Udinesejevim avtobusom, ki je letos spremenil podobo. Poslovil se je od črno-bele kombinacije, ki smo jo pogosto srečevali tudi na primorskih in slovenskih cestah in se odel v enotno temno barvo s še temnejšimi odtenki.

“Nova sezona sovpada z odprtjem posodobljenega stadiona. Ob tej novosti smo želeli tudi spremeniti zunanjo podobo avtobusa in s tem presenetiti naše igralce in navijače. Slog je bolj agresiven, takšna pa naj bo tudi ekipna podoba na igrišču. Ni preprosto sodelovati s klubom Udinesejevega ranga. Partner mora biti kakovosten, zanesljiv, odziven in prilagodljiv. Zahteve so velike. Avrigo jih izpolnjuje,” je na tiskovni konferenci na videmskem stadionu pojasnil generalni direktor Udineseja Franco Collavino.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano