Vse poti vodijo v London

Zaključek svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah je zaznamoval kajakaš Peter Kauzer. Hrastničan je dobil tekmo v Franciji in tudi skupni seštevek. Trije primorski čolni pa se v enomesečni tekmovalni premor pred svetovnim prvenstvom podajajo z mešanimi občutki.

Luka Božič in Sašo Taljat sta bila na zadnji letošnji tekmi 
svetovnega pokala sedma.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Luka Božič in Sašo Taljat sta bila na zadnji letošnji tekmi svetovnega pokala sedma.  Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

PAU > Mostarska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta lahko bolj, njuna klubska kolegica, kajakašica KK Soške elektrarne Urša Kragelj, pa manj zadovoljna z opravljenim na sklepnem dejanju svetovnega pokala. Svetovna prvaka v kanuju dvosedu se bosta v London podala s precej boljšo popotnico, kot je kazalo po slabi otvoritvi sezone. Božič in Taljat sta se v Franciji še drugič zapored prebila v finale. Polfinalno vožnjo, ki sta jo izpeljala brez dotikov, sta končala na šestem mestu, v finalu sta bila z dvema kazenskima sekundama pribitka sedma.

Božič je v kanuju enosedu spet potrdil tekmovalno stanovitnost, ki mu je prinesla vozovnico za svetovno prvenstvo tudi v posamični konkurenci. V Franciji je bil edini slovenski kanuist med najboljšo deseterico. Finale, kamor se je prebil z osmim časom, pa se mu je ponesrečil. Težave so se začele že v zgornjem delu proge in so se nato še nadaljevale. Ciljno črto je prečkal s 54 kazenskimi sekundami pribitka, kar ga je na koncu uvrstilo na deveto mesto. Je pa prehitel reprezentančna kolega in notranja konkurenta Jureta Lenarčiča in Anžeta Berčiča, s katerima se je potegoval za preostali vozovnici za svetovno prvenstvo. V žepu jo je že imel najboljši slovenski kanuist Benjamin Savšek, ki pa je v Pauju ostal brez finala. Dvanajsto mesto na zadnji tekmi svetovnega pokala je pomenilo, da je v skupnem seštevku drugi. Včeraj je kanuistična ekipa, v kateri so bili Savšek, Božič in Lenarčič, opravila generalko tudi za moštveno tekmo, ki jih čaka na svetovnem prvenstvu. Kljub nenatančni vožnji z dotiki je osvojila drugo mesto za domačini.

Z grenkim priokusom je Pau zapustila Kragljeva, ki je svoje nastope prvič v letošnji sezoni končala že po sobotnih kvalifikacijah kajakašic. V prvi vožnji se je tik pred osemnajstimi vrati prevrnila, se sicer rešila, a je izgubila ritem in preveč časa. Tudi popravni izpit v drugem delu kvalifikacij se je razpletel z razočaranjem. Vožnja je bila napadalna, a si je spet privoščila veliko napako, s katero je ostala brez polfinala. Tako kot pred tednom dni pa se je izkazala njena reprezentančna kolegica Eva Terčelj. Včeraj je bila peta, kar ji je prineslo tudi zelo solidno uvrstitev v skupnem seštevku, kjer je po lestvici navzdol zdrsnila Kragljeva.

Svetovni pokal, skupno, moški K-1: 1. Kauzer 257 točk, 2. Delfour (Aut) 236, Tunka (Češ) 230; C-1: 1. Benuš (Svk) 299, 2. Savšek (Slo) 246. 3. Alexander Slafkovsky (Svk) 231,..., 7. Božič (Slo) 194; C-2: 1. Klauss-Peche (Fra) 306, 2. Kašpar-Šindler 276, 3. Karlovsky-Jane (oba Češ) 265,...,5. Božič-Taljat (Slo) 171; ženske, K-1: 1. Kuhnle (Aut) in Dukatova (Svk) obe 264, Fox (Avs) 252,..., 7. Terčelj 209, 13. Kragelj (obe Slo) 146.

Največji skok pa je uspel Petru Kauzerju. V Pauju je izkoristil pravilo dvojnega točkovanja na sklepni tekmi svetovnega pokala, kakor tudi slabše predstave neposrednih tekmecev v svetovnem pokalu. Potem ko je zaradi poškodbe izpustil dobršen del pretekle sezone, mu je letos uspela zmagovita vrnitev. Zadnjič je na tekmi svetovnega pokala slavil leta 2013, ko je bil najboljši v domačem Tacnu, po letih 2009 in 2011 pa je še tretjič dobil skupni seštevek. Lep ekipni uspeh kajakašev v Franciji sta dopolnila Simon Brus z osmim in Janoš Peterlin z desetim mestom.

ASO


Najbolj brano