Kaj o možnem tekmecu v evropskem pokalu pravijo v Splitu

Vest, da Koper v drugem predkrogu evropske lige najbrž čaka tekma s splitskim Hajdukom, je na domačih družabnih omrežjih vzbudila obujanje spominov na stare nogometne čase. V Dalmaciji so sicer o dvoboju obeh klubov praktično že prepričani, pa tudi o skupnem zmagovalcu.

Vest, da Koper v drugem predkrogu evropske lige najbrž čaka 
tekma s splitskim Hajdukom, je na domačih družabnih 
omrežjih vzbudila obujanje spominov na stare nogometne 
čase. V Dalmaciji so sicer o dvoboju obeh klubov praktično že 
prepričani, pa tudi o skupnem zmagovalcu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vest, da Koper v drugem predkrogu evropske lige najbrž čaka tekma s splitskim Hajdukom, je na domačih družabnih omrežjih vzbudila obujanje spominov na stare nogometne čase. V Dalmaciji so sicer o dvoboju obeh klubov praktično že prepričani, pa tudi o skupnem zmagovalcu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SPLIT >Eni trdijo, da novinarji nikoli nis(m)o na dopustu, in to res vsaj deloma drži. Naključje je hotelo, da je pisca teh vrstic v teh dneh na dopustniškem potepanju zaneslo v Dioklecijanovo mesto, ki bo, če bosta tako Luka Koper kot Hajduk nalogo v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo (EL) opravila po pričakovanjih, skoraj do konca julija v zobeh koprskih nogometnih privržencev.

“Pripadnost Hajduku je pač nekaj vtkanega v nas in se prenaša iz roda v rod. Sedanji Hajduk je zgolj lupina - ostalo je slavno ime, medtem ko je realnost bolj žalostna,” mi je med klepetom povedal kar dober poznavalec razmer v klubu, sošolec nekdanjega slovenskega košarkarskega reprezentanta Maria Kraljevića. Pa tudi drugi sogovorniki, s katerimi beseda nanese na “balun”, za sedanjo nemoč Hajduka v domačem prvenstvu ne krivijo zgolj šefa Dinama Zdravka Mamića in nogometne zveze HNS, ki je pod njegovim nadzorom, temveč tudi neodločnost pri privatizaciji kluba, prepletanje interesov prevelikega števila ljudi in bojazen vodstva Hajduka pred navijaško skupino Torcida.

Toda vrnimo se k žrebu. V Splitu so prepričani, da bo po Estoncih (Kalev) tudi Koper gladko padel in da se bodo prebili do najmanj tretjega predkroga EL. Tako mnenje delijo nogometaši in mediji, medtem ko je v izjavah najbolj zadržan trener “bilih” Damir Burić, pa tudi predsednik Marin Brbić. Kadrovska podoba Splitčanov še ni povsem znana, saj še vedno trgujejo, a jedro moštva je pomlajeno in domače. Trenutno so na pripravah v Avstriji, pred tem so bili na Pohorju.

Zadnji dan njihovega bivanja je sovpadel s pripravami Koprčanov, in tako sta se oba potencialna tekmeca vsaj nekaj ur spoznavala. Kapetan Goran Milović se je sicer spomnil februarske pripravljalne tekme v Kopru in poraza z 0:2, toda pravi, da ta ni bil realna podoba moštva.

V Slobodni Dalmaciji so s pomočjo dveh nogometašev, ki si služita kruh v Islandiji in Sloveniji, analizirali oba možna tekmeca v drugem predkrogu, Vikingur in Koper. Po njihovem mnenju Islandci proti Kopru nimajo nobenih možnosti. Bivši napadalec Hajduka in zdaj nogometaš Celje, Ivan Lendrić, v napovedi ni ravno kazal simpatij do Koprčanov, najbrž tudi zaradi poraza v pokalu. Koprski sistem igre je sicer korektno predstavil, o favoritu pa: “Koper nima nobenih možnosti. Hajduk je realno boljši.”

ROK MAVER


Najbolj brano