Veter ni ohladil domačih upov

Prva slalomska tekma nove sezone na divjih vodah za točke ICF Rankinga je po pričakovanjih prinesla precej zadoščenja slovenskemu taboru, ki se je v Solkanu veselil tudi zmag med kajakaši in kanuisti.

Luka Božič je  zadovoljen s svojimi vožnjami v Solkanu. Foto: Rok Bezeljak
Luka Božič je zadovoljen s svojimi vožnjami v Solkanu. Foto: Rok Bezeljak

SOLKAN > Peter Kauzer očitno še naprej jezdi na brzicah olimpijskega srebra. Včeraj je bil spet odlično razpoložen in tudi tekmovalno nabrušen. Ugnal je kajakaško konkurenco, ki ni bila od muh. O tem priča že podatek, da sta se v polfinalu opekla Nemec Alexander Grimm in Italijan Giovanni Di Gennaro, ki se nista prebila v zaključno vožnjo, do katere je vodilo le veslanje brez kazenskega dotika vrat. Finale je bil nato po okusu Kauzerja, ki je ugnal nemško konkurenco, v prvi vrsti četrtega z iger v Riu, Hannesa Aignerja, in njegovega rojaka Sebastiana Schuberta. Slednji je postavil najboljši čas polfinala, a je nato v zaključni vožnji izpustil vrata in zaradi kazenskega pribitka 50 sekund končal na repu deseterice finalistov.

Še več uspeha so imeli slovenski kanuisti, ki so iztržili dvojno zmago. Na vrhu pa ni bilo imena, ki bi ga tam najprej pričakovali. Najboljšemu slovenskemu kanuistu v zadnji petletki Benjaminu Savšku se je po najhitrejšem času kvalifikacij zalomilo v polfinalu. Z dvema dotikoma oziroma štirimi sekundami kazenskega pribitka je ostal brez uvrstitve med najboljšo deseterico, ki je nato odločala o najvišjih mestih. Zmagal je Blaž Cof, ki je doslej odmevnejše uspehe beležil v spustu. V finalu mu je uspela vožnja dneva, s katero je prehitel Luko Božiča. Član domačega Kajak kluba Soške elektrarne je postavil najboljši čas polfinala, a tudi finalni razplet z enim dotikom, ki ga je potisnil na drugo mesto. To je za Mostarja pomenilo spodbuden uvod v novo sezono.

Kandidatura Solkana za organizacijo svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah bo morala počakati na boljšo priložnost. Leta 2020 bo gostitelj poljski Krakov, si bodo pa v Solkanu čez tri leta vnovič prizadevali gostiti evropsko prvenstvo za mlajše kategorije.

“Sem še v vadbenem procesu, tovrstne tekme pa jemljem kot pripravljalne. Ne nazadnje poskušava z novim trenerjem Borutom Javornikom črpati čim več koristnih informacij. Treningi so eno, tekmovalni občutki pa nekaj drugega. V cilj sem prišel zadovoljen. Čoln mi je vseskozi dobro tekel, kar je ena ključnih postavk na tej specifični progi,” je povedal Božič, ki ga konec tedna čaka preizkus tacenskih brzic, kjer bo na začetku junija evropsko prvenstvo. Tja po malem pogleduje tudi njegova klubska kolegica Urša Kragelj, ki se ji napad včeraj ni izšel. V finalu je bilo, potem ko je izpustila vrata, upov po vrhunski uvrstitvi seveda konec, a si razvoja dogodkov ni gnala preveč k srcu. Letos jo je na drugem mestu zamenjala reprezentančna kolegica Eva Terčelj, tik za njo pa se je uvrstila Ajda Novak. Prvo mesto je tako kot lani pripadlo Nemki Ricardi Funk, ki je bila v finalu razred zase. Pri kanuistkah je zmaga po zaslugi Eve Rihove šla na Češko. S finalnim nastopom in četrtim mestom se je izkazala članica Soških elektrarn Nina Bizjak.

Tudi sicer je bila konkurenca z izjemo kanuja dvoseda, ki bo po umiku iz olimpijskega sporeda v slalomski družini, kot kaže, sčasoma postal obrobna disciplina, v Solkanu zelo solidna. Prirediteljem je včeraj popoldne sicer nekoliko ponagajalo vreme oziroma veter, ki je postavil pod vprašaj zaključne vožnje za točke ICF Rankinga, a se je nato vendarle nekoliko unesel in omogočil izpeljavo celotnega programa. Že dopoldne so svojo nalogo opravili slalomisti na mednarodni tekmi, kjer je tretje mesto v seštevku dveh preizkušenj osvojil kajakaš domačega kluba Niko Testen. Pri kanuistih je bil član Soških elektrarn Gašper Kovačič peti. ALEŠ SORTA


Najbolj brano