Veslanje v razmerah za jadranje

Veslaški klub Izola je organiziral že drugo regato v obalnem veslanju. Čolni za to disciplino so nekoliko širši od klasičnih in narejeni podobno kot jadrnice, da iz njih lahko odteka voda. Primerni so tudi za veslanje v visokih valovih. A morje pred Izolo je bilo v soboto dopoldan kot nalašč povsem mirno, primerno za klasično veslaško regato.

Čolni za obalno veslanje imajo zadnji del odprt, da iz njih lahko odteka voda Foto: Alja Tasi
Čolni za obalno veslanje imajo zadnji del odprt, da iz njih lahko odteka voda Foto: Alja Tasi

IZOLA > Start in cilj regate Izola Open je bil na carinskem pomolu. Namesto klasične veslaške proge so morali čolni obkrožiti dve boji, podobno kot na jadralnih regatah. Prva boja je bila pri Belvederju, druga pri svetilniku. Proga je bila dolga skoraj šest kilometrov, najhitrejši pa so jo zmogli v dobrih 24 minutah.

V skupini četvercev in dvojcev - start je bil skupinski - je nastopilo pet čolnov iz Saturnie, Triestine, Arga in VK Izole. Zmagal je četverec VK Izola. Med štirimi enojci (dva iz Arga, dva iz VK Izola) pa je bil najboljši Dean Maslo iz Arga.

Obalno veslanje ali angleško “coastal rowing” sicer spada pod okrilje mednarodne veslaške zveze FISA, slovenska veslaška zveza pa je skrb za razvoj te discipline zaupala VK Izola. “Naš cilj je, da leta 2016 ali 2017 v Izolo pripeljemo tudi svetovno prvenstvo. To veslanje je veliko bolj atraktivno, če so na morju visoki valovi. Gre za nekakšno veslanje v razmerah za jadranje,” pravi predsednik VK Izola Branko Pišlar. Obžaluje, da je bila letos udeležba na regati nekoliko slabša, ker istočasno poteka svetovno prvenstvo v Solunu, italijanski veslači pa se ob sobotah zaradi služb težko udeležujejo regat. “V bodoče bomo regato, ki naj bi postala tradicionalna, organizirali v nedeljo,” je odločen Pišlar.

V VK Izola imajo trenutno pet čolnov za obalno veslanje, v Argu pa dva. Pri nakupu je pomagala tudi občina, saj se izolski osnovnošolci veslanja učijo prav na teh, nekoliko bolj stabilnih čolnih.

ALJA TASI


Najbolj brano