Vasilij Žbogar: klub mu je posodil brata

Športnik meseca novembra je jadralec razreda finn Vasilij Žbogar, ki je zmagal na zaključni tekmi svetovnega pokala v Abu Dabiju. Na finalu, ki so ga organizirali prvič v zgodovini jadranja, je lahko nastopilo le 20 najboljših posadk v posamezni kategoriji, prvič pa so trem najviše uvrščenim pripadle tudi denarne nagrade.

Vasilij Žbogar: “Večina jadralcev je v ospredju le, ko na regatnem polju vladajo določene  razmere, sam pa sem univerzalen jadralec.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vasilij Žbogar: “Večina jadralcev je v ospredju le, ko na regatnem polju vladajo določene razmere, sam pa sem univerzalen jadralec.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA, ABU DABI > Vasilij Žbogar je po nedeljski zmagi ostal v Abu Dabiju in si privoščil nekaj dni počitnic v družinskem krogu. “Ne, ne, počitnic mi niso plačali Arabci,” se zasmeje na naše vprašanje, ko smo ga poklicali v prestolnico Združenih arabskih emiratov. “So mi pa res ponudili ugodne cene za letalske vozovnice in hotele, zato sem že prej načrtoval ta dopust, ki je, mimogrede, letos moj prvi.”

> Vaša zmaga na finalu svetovnega pokala je bila zelo odmevna, tudi zato, ker ste zanjo prejeli 10.000 ameriških dolarjev. So vam kolegi jadralci kaj zamerili, ker ste jim speljali to nagrado?

“Gotovo jim ni bilo vseeno. Pritisk je bil velik; vsak je želel biti na vrhu, tudi zaradi tega, ker je bilo finale svetovnega pokala organizirano prvič v zgodovini jadranja.”

> Kako vrednotite to zmago v primerjavi z drugimi vašimi velikimi uspehi?

“Ta zmaga mi zelo godi, sploh po 12. mestu na svetovnem prvenstvu, ko nisem natanko vedel, v kakšni formi sem. A nisem počival; zavihal sem rokave, zadnja zmaga pa mi daje še dodatno motivacijo. Denar ni tako pomemben, kot je pomembno dejstvo, da sem tako v ekipi kot na jadrnici naredil nekaj sprememb, ki so se mi obrestovale. Na finalu svetovnega pokala sem v razredu finn močno dominiral, kar so opazili mnogi, zato sem po zmagi dobil ogromno čestitk z vsega sveta.”

“Skrivnost mojega napredka ni le v novih materialih. Najboljšo potezo sem naredil, ko sem v svojo ekipo povabil brata Jureta.”

> Kaj ste spremenili na vaši jadrnici, da je bila v Abu Dabiju tako hitra?

“Imam nov jambor, ki mi zelo leži, zamenjal pa sem tudi jadro. Zdaj jadram s testnim jadrom, narejenim posebej za olimpijske igre leta 2016, torej za razmere, kakršne vladajo v Riu de Janeiru. V Abu Dabiju so sicer napovedovali šibkejši veter, zato sem se tudi odločil za to jadro, ki pa se je dobro izkazalo tudi v močnejšem vetru. Na zadnjem treningu v Valenciji sem tudi nekoliko spremenil tehniko jadranja. Vendar skrivnost mojega napredka ni le v novih materialih. Najboljšo potezo sem naredil, ko sem v svojo ekipo povabil brata Jureta.”

> Katere naloge ste zaupali svojemu bratu?

“Organizacijo in koordinacijo ekipe ter vseh mojih obveznosti. Že po nekaj tednih sem pri sebi opazil veliko spremembo na bolje. Prej sem neprestano bolehal, odkar pa imam brata v ekipi, sem prepričan, da ne bom več zbolel. Imam dva trenerja, psihologa, fizioterapevta, zato je koordinacija ekipe zahtevna naloga. Potem je treba rezervirati še letalske karte in hotele, poskrbeti, da so na jadru logotipi vseh sponzorjev, pa obleke in material je treba nabavljati sproti. Tisoč malenkosti vsak dan terja tvojo pozornost, in sprva misliš, da boš vse zmogel sam. Pa ne zmoreš. Velika teža je padla z mojega hrbta, ko je vse te obveznosti prevzel moj brat. Zato gre zahvala predvsem Jadralnemu klubu Burja, kjer je Jure sicer zaposlen kot trener. Do olimpijskih iger so mi ga posodili in bo v moji ekipi.”

> So vse vaše misli že usmerjene v Rio?

“Gotovo. Prihodnje leto je sicer še svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji, na katerega se prav tako že intenzivno pripravljam in testiram materiale za tamkajšnje razmere. Seveda se bom udeležil tudi drugih regat, ampak dva glavna cilja sta jasna: svetovno prvenstvo in olimpijske igre.”

> Boste več časa preživeli v Izoli ali Valenciji, kjer tudi veliko trenirate?

“Zimske kondicijske priprave bom opravil v Izoli. Treniral bom z veslači izolskega Arga pod vodstvom trenerja Iztoka Butinarja. Nato se bom preselil v Valencijo, kjer opravim večino treningov na morju. Tam sva s trenerjem Lucom Devotijem ustanovila center, kamor na skupne treninge vabiva tudi druge jadralce.”

“Večina jadralcev je v ospredju le, ko na regatnem polju vladajo določene razmere, sam pa sem univerzalen jadralec.”

> Na letošnjem svetovnem prvenstvu ste sicer osvojili olimpijsko normo, vendar z 12. mestom niste bili zadovoljni. Kaj boste spremenili, da bo rezultat na prihodnjem prvenstvu boljši?

“Letošnje svetovno prvenstvo je zaznamovala moja bolezen, ki je trajala skoraj dva meseca. Zaostal sem za tekmovalci, ki sem jih na drugih tekmah zlahka premagoval.”

> Na evropskem prvenstvu vam je šlo bolje; osvojili ste srebrno medaljo. Po čem si boste zapomnili letošnjo sezono?

“Skoraj na vseh regatah sem se boril za sam vrh, kar je v jadranju zelo težko doseči. Večina jadralcev je v ospredju le, ko na regatnem polju vladajo določene razmere, sam pa sem univerzalen jadralec. Zato sem z doseženim izjemno zadovoljen.”

> Sezono torej končujete optimistično razpoloženi in z visokimi cilji ...

“Tako je. Po zadnji zmagi so počitnice še toliko lepše. Jadrnico sem iz Abu Dabija že poslal v Miami, kjer bom konec januarja nastopil na regati za svetovni pokal. Po nekaj dneh sprostitve se vračam v Izolo, kjer me pozimi čaka veliko dela. Prihodnja sezona bo dolga; svetovno prvenstvo bo šele konec novembra, zato se bo treba dobro pripraviti. Vendar v ekipi vemo, kaj moramo še izboljšati, in natanko to bomo tudi storili.” ALJA TASI


Najbolj brano