Gasparini preluknjal Portugalce

Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca se je danes z odločilno točko, doseženo na Portugalskem, šestič uvrstila na evropsko prvenstvo. Junak tekme je bil Izolan Mitja Gasparini, ki je Portugalce rešetal s servisi in napadi.

 Foto: STA
Foto: STA

PORTO > Slovenska moška reprezentanca je na kar dve uri in 20 minut dolgi povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo naredila toliko, kolikor je morala. Po zmagi na prvi tekmi s Portugalsko v Mariboru je bilo potrebno na povratnem dvoboju osvojiti vsaj dva niza in s tem točko. To je ekipi, v kateri so kot člani prve postave igrali Primorci Mitja Gasparini, Jani Kovačič in Dejan Vinčić, ter v Prvačini in Kanalu prvoligaško izšolani Danijel Koncilija, tudi uspelo. Izgubljen peti niz nato ni bil več pomemben. Novi selektor Andrea Giani je tako dosegel prvi velik uspeh - očitno tudi s tem, da je v ekipo vrnil organizatorja Vinčića in blokerja Alena Pajenka, ki s prejšnjim selektorjem Luko Slabetom nista bila na isti valovni dolžini. Oba sta se izkazala kot člana prve postave.

Pot do EP je bila trnova, saj so se Portugalci v dvorani v predmestju Porta pokazali v povsem drugačni luči kot v Mariboru. Že v prvem nizu je bil rezultat kljub odlični slovenski igri kar 12 krat izenačen. Prvo večje vodstvo je s kar štirimi asi zagotovil izolski napadalec Mitja Gasparini, nato pa so poprijeli tudi soigralci - predvsem kapetan Tine Urnaut in bloker Alen Pajenk.

Zanesljivo dobljen prvi niz je Slovence nekoliko uspaval, pri domačih pa se je na servisu in v napadu razigral Alex Ferreira. Sprejem naših je bil preslab, da bi izkoristili višinsko premoč pri mreži in Portugalci so s hitro in kombinatorno igro izenačili. V tretjem nizu je Portugalcem uspevalo vse, Slovenci pa so z nervozo in napakami premagali sami sebe. Kljub temu je selektor Giani tekmo vodil mirno in je - z izjemo taktičnih menjav - ves čas zaupal začetni postavi, v kateri je bila obramba s Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem in Janijem Kovačičem na težki preizkušnji.

Fantje so zaupanje vrnili v četrtem nizu, mož odločitve pa je bil ponovno Gasparini. Vsi njegovi servisi so se končali ali z asom ali pa z bistveno upočasnjenim napadom tekmeca, na katerega so Slovenci učinkovito odgovarjali. V tem obdobju sta se razigrala tudi sprejemalca Urnaut in Čebulj, pri mreži pa sta uspešno napadala Pajenk in Koncilija. Portugalci so sicer grozili do konca. Po tem, ko je Ferreira preprečil zaključek niza s prvo slovensko žogo, je drugo izkoristil kapetan Urnaut in priboril Sloveniji nadaljevanje niza uvrščanja na evropsko prvenstvo.

Peti niz je bil formalnost, med katero sta selektorja dala priložnost tudi rezervistom. Gasparini, ki je imel nekaj težav z ramo, je ob aplavzih odšel na klop. Pri izidu 11:11 je bil dvoboj še izenačen, nato pa so Slovenci z napakami tekmeci omogočili pobeg.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano