Tudi brez Mitola

Tekmovalno organiziran članski rokomet na nižjih ravneh zamira. Na Primorskem sta najprej omagala Nova Gorica in Col, s koncem minule sezone pa je brez članske ekipe ostal še sežanski Mitol.

Pozimi leta 2013 sta se v drugi ligi še borila Nova Gorica (omagala je isto 
sezono) in Mitol (v rdečih dresih), ki je člansko zgodbo  končal spomladi. Foto: Igor Mušič
Pozimi leta 2013 sta se v drugi ligi še borila Nova Gorica (omagala je isto sezono) in Mitol (v rdečih dresih), ki je člansko zgodbo končal spomladi. Foto: Igor Mušič

HRPELJE >Kakovostni vrh primorskega drugoligaškega rokometa ostaja v hrpeljskem Jadranu, kjer so po slovesu Gold Cluba in zlatih časov (liga prvakov!) leta 2009 začeli znova in z lastnim podmladkom zgradili trdne temelje za naskok na 1. B ligo z domačimi močmi. Lani so Jadranu za boj za napredovanje (osvojitev vsaj drugega mesta) zmanjkale štiri točke in je prvenstvo končal na četrtem mestu. Ekipo so okrepili Aleks Starčič (iz Kopra) in domača povratnika Uroš Čuk ter Aleš Cunjac, še naprej po jo vodi Konrad Božeglav.

“Če bodo fantje ostali skupaj in vse leto redno trenirali, lahko naredimo korak naprej. Napovedi so sicer nehvaležne. Sponzorjev skoraj ni. Odvisni smo od javnega denarja in predanosti igralcev, ki jim s težavo zagotavljamo že osnovno opremo”, je pred začetkom povedal hrpeljski strateg.

Konec tedna se je začelo tudi žensko nižjeligaško tekmovanje, vendar ne več kot članska 1. B liga. Zdaj se tekmovanje imenuje mladinsko-članska liga zahod. Zanimanja za člansko drugoligaško tekmovanje je bilo namreč premalo. Potem ko sta lani iz sedemčlanske prve B lige med elito napredovala Jadran Bluemarine in Brežice, so se od preostalih le še trije klubi odločili za nadaljnje sodelovanje. Ti se bodo po sklepu tekmovalne komisije RZS pridružili mladinsko-članski ligi, v kateri bodo Primorsko z mladinskimi ekipami zastopali Šempeter Vrtojba, Mlinotest, Ilirska Bistrica in Žurd Koper.

Favorit za prvaka lige so Cerklje, ki so kot predzadnja ekipa 1. B lige po trdem boju izpadle, a so ohranile preizkušeno udarno moštvo. Glavna tekmeca Hrpeljcev za drugo mesto in napredovanje bosta trboveljski Rudar in Velika Nedelja. V boju za vrh bo treba računati še z dobro organiziranim prvim lanskim zasledovalcem Jadrana, Pomurjem.

Poleg Jadrana 2009 Hrpelje Kozina, ki je bil v vsega devetčlanski ligi uvodoma prost, Primorsko zastopa le še Ajdovščina. Nižjeligaški rokomet usiha tudi drugod po Sloveniji. Lani je liga štela deset članov, predlani pa 14. Klubi vse težje zberejo denar (v glavnem iz družinskih žepov), stroški tekmovanja pa bolj ali manj ostajajo na ravni precej boljših časov v prejšnjem desetletju.

Sežanski Mitol, ki se bolj kot s finančnimi težavami (povsem domačo amatersko ekipo bi že zmogel) sooča z menjavo generacij, se je letos odpovedal samostojni članski ekipi. Jedro igralcev je odšlo v Ajdovščino, ki je lani zaradi pomanjkanja izkušenih rokometašev in denarja sezono končala pri dnu. Slabše je bilo le še Kočevje, ki je pred kratkim tudi odpovedalo sodelovanje v ligi.

Ajdovce so torej okrepili lanski rokometaši Mitola Matic in Janez Koren (sicer prej stebra RK Col), Gregor Kuret in Dušan Krt. Iz Kopra je prišel Tadej Krmac, po poškodbi pa se je vrnil Niko Bajc. Trener ostaja Dean Kovšca. Z okrepitvami naj bi se ekipa Ajdovščine vsaj odlepila od dna lestvice. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano